Efter skattehärvan – David Perez (SD) döms att betala miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas tidigare regionråd i Uppsala, David Perez, har tidigare krävts på över tio miljoner kronor av Skatteverket. Det efter att politikern ska ha undanhållit inkomster från flera bolag. Nu får Skatteverket rätt i Förvaltningsrätten.

– Vi bedömer att Skatteverket har visat att David Perez har ägt de här bolagen helt eller delvis, säger rådmannen Tobias Rydin.

Det var i början av 2020 som det blev känt att David Perez (SD) krävdes på flera miljoner i skatt efter en omfattande utredning. Kort därpå tog han ledigt från riksdagen i ett år.

Som SVT tidigare kunnat rapportera rör det sig om 44 miljoner kronor i aktier som ska ha överförts från skatteparadisbolag till ett svenskt bolag som kopplas till David Perez. Drygt 25 miljoner kronor ska sedan ha slussats vidare ut ur Sverige.

– Det är en väldigt omfattande utredning – tusentals sidor med handlingar och bevisning, avtal och kontoutdrag och så vidare, konstaterar Tobias Rydin.

”Saknat affärsmässig grund”

David Perez har själv menat att han inte ägt de aktuella bolagen, och att de transaktioner som skett inte ska föranleda någon beskattning eftersom det varit fråga om bl.a. köp och återbetalningar av lån. Men Förvaltningsrätten går på en helt annan linje.

– Vi bedömer att transaktionerna som ägt rum har saknat affärsmässig grund. När det gäller handlingarna som David Perez lämnat in så tycker vi att de har ett lågt bevisvärde. Vi anser att han ska beskattas för betalningarna som har skett från bolagen.

Samtidigt ändrar Förvaltningsrätten delvis Skatteverkets beslut gällande ett amerikanskt bolag. Förvaltningsrätten fastslår att den bestämmelsen som tillämpats endast rör svenska handelsbolag.

Vad blir den totala summan som David Perez ska betala?

– Det räknar Skatteverket ut senare, det är inget vi räknar på. Vi överprövar bara om Skatteverkets beslut var rätt eller fel, säger Tobias Rydin.

Perez: Kommer överklaga

David Perez uppger i en kommentar att han vidhåller att Skatteverkets bedömning är felaktig och att han kommer överklaga domen.

Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli-Björkman skriver i ett sms till SVT:

”Vi har tagit del av uppgifterna och förstått att David Perez har valt att överklaga domen. Vi följer naturligtvis den rättsliga processen och avstår att kommentera saken ytterligare till dess att den är genomförd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.