En av de första som fick testa det nya sätet var en resenär som var på väg till Oslo. Foto: Angelique Johner/privat

De pimpade hållplatserna under natten

Publicerad

Medan de flesta Uppsalabor låg och sov fick fem av stadens busshållplatser en ny look – med hjälp av gammalt material.

När Uppsalaresenärerna gav sig ut i kollektivtrafiken på tisdagsmorgonen möttes flera av en färgklick. Åtminstone de som lyckades pricka in en av de fem hållplatser som fick en uppiffning under natten.

För under natten kläddes hållplatsernas säten med sittdynor av återvunnet skinn, skapade av formgivaren Marie Louise Hellgren.

– Vi träffades 03.30 i morse och var klara vid 06, berättar Andréas Andersson som driver ett inredningsföretag.

Resursslöseri på kontoren

De fem hållplatserna som fått en ny look var E2 vid Resecentrum, en hållplats vid stadshuset, en vid viadukten på Vaksalagatan, en annan i slottsbacken och en vid Uppsala Science Park.

– Syftet med det här är att belysa det resursslöseri som sker på svenska kontor dagligen i hela Sverige. Folk är ganska intresserade av att vara hållbara hemma, och vi lägger tid på att köpa och sälja gamla saker på nätet. Men på arbetsplatsen har man ofta inte tid eller kunskap och då gör man som man brukar istället för att titta på vad man kan göra. Med ganska enkla meder går det att ge saker ett längre liv.

Slussens säte överlevde

Varför gjorde ni det här i just Uppsala?

– Uppsala är en stad som vi upplever ligger långt fram när det gäller hållbarhetstänk och då känns det naturligt att välja Uppsala för ett sådant här event.

För två år sedan klädde man säten i Stockholm, och det säte som överlevde längst var det i Slussen som var kvar ända till den plockades bort i samband med ombyggnationen, berättar Andréas Andersson.

Har ni mött någon som blivit arg?

– Nej, trots att vi var ute mitt i natten träffade vi rätt mycket folk. Allt från resenärer som tittar nyfiket till bussförare som vinkar. De vi pratat med tycker det vi gjort var bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.