Här lär sig funktionsnedsatta om politik: ”Kan vara ett känsligt ämne”

Uppdaterad
Publicerad

Valdeltagandet bland personer med intellektuell funktionsnedsättning har historiskt varit lägre än i övriga befolkningen. Därför ordnar Studieförbundet Vuxenskolan tillsammans med Föreningen FUB studiecirklar för att få fler att rösta. 

– Jag tror att politik kan vara ett väldigt känsligt ämne för vissa, säger Johanna Görling som deltagit i studiecirkeln.

Sedan omyndigförklaringen av personer med intellektuell funktionsnedsättning togs bort 1989 har valdeltagandet i gruppen varit lägre än i resten av befolkningen.

För att motverka detta arrangerar Föreningen FUB tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan studiecirklar där personer med intellektuell funktionsnedsättning får chansen att diskutera politik.  

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

“Har lärt mig vad partierna står för” 

Josefine Guilotte deltar i studiecirkeln i Enköping och menar att det har lett till att hon har blivit mer insatt i vad som sker i politiken.  

– Jag har lärt mig vad partierna står för och vad jag kan tänka mig rösta på. 

Lågt valdeltagande 

Enligt Statistiska centralbyrån var deltagandet i riksdagsvalet 2018 sex procentenheter lägre bland personer med funktionsnedsättningar jämfört med övriga befolkningen.

– Personer med intellektuell funktionsnedsättning fungerar inte riktigt som alla andra. De har lättare att ta åt sig av saker, så jag tror att politik kan vara ett väldigt känsligt ämne för vissa, säger Johanna Görling som deltagit i studiecirkeln.  

Hör henne och Josefine Guilotte berätta om deltagandet i studiecirkeln i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Mer i ämnet