Regeringens mål för extratjänster har vid ett tillfälle justerats och målet nu är att det till 2020 ska finnas 20.000 extratjänster i Sverige. Det är Arbetsförmedlingen som anvisar och beslutar om extratjänster i samråd med kommun och landsting eller region.
LÄS MER: Regeringens satsning
Yrkesroller
En person som får en extratjänst kan arbeta inom till exempel sjukvård, skola, äldrevård, barn- och funktionshindersomsorg. Det måste vara en offentligt finansierad verksamhet och kan innefatta arbete hos kommunala och statliga myndigheter som inte bedriver någon affärsveksamhet.
Vem får söka
Den arbetssökande som är berättigad att söka en extratjänst är den som är arbetslös, inskriven på Arbetsförmedlingen och uppfyller ett antal krav.
- De som är behöriga att söka är de som har deltagit i jobb- och utvecklingsgarantin i 450 ersättningsdagar.
- Är nyanländ och har eller har haft en etableringsplan.
- Är nyanländ och inom de senaste 36 månaderna har fått uppehållstillstånd eller uppehållskort i egenskap av familjemedlem till en EU/ESS-medborgare. En person som erhåller en extratjänst får inte ta del av annan ersättning för samma tjänst.
LÄS MER: Industrijobbet försvann – nu jobbar Leon i skolan
Långsamt att nå målet
Att nå målet med 20.000 tjänster har gått långsamt och därför presenterade regeringen ett nytt delmål i mitten av juni. Enligt det nya målet ska det finnas 6.500 extratjänster vid årsskiftet 2017 / 2018. 6000 tjänster hos de svenska kommunerna och 500 hos region och landsting.
LÄS MER: Finansministern kräver fler extratjänster
Vill avsätta mer pengar
I mitten av juni presenterade regeringen ett förslag om att avsätta 500 miljoner till de landsting och kommuner som lyckas anställa personer i extratjänster. Pengarna kommer enligt förslaget att fördelas utifrån hur väl kommuner och landsting lyckats få människor i sysselsättning med hjälp av extratjänster.
Utvidgar omfattningen av tjänster
Den 31 maj beslutade regeringen att utvidga vilka typer av tjänster som omfattas av satsningen på extratjänster. Från den 1 juli träder de nya reglerna i kraft och omfattar även viss kulturell, idrottslig och social verksamhet. För att verksamheten ska kunna ta del av satsningen om extratjänster krävs att den uppfyller vissa krav.
LÄS MER: Efter fiaskot: Arbetsförmedlingen öppnar för privata extratjänster
Kulturell verksamhet får inte vara huvudsakligen finansierad genom kommersiella intäkter och aktiviteten måste finnas tillgänglig för allmänheten till en låg avgift eller vara helt kostnadsfri.
Kravet på ideella idrottsföreningar är att verksamhetens ändamål ska vara allmännyttiga och att arbetsuppgifterna som personen anställs för ska omfatta barn- och ungdomsverksamhet.
Trossamfund och ideella föreningar som arbetar med social hjälpverksamhet eller verksamhet som riktar in sig på omsorg av barn och unga kan också söka extratjänster.
Det är precis som tidigare Arbetsförmedlingen som beslutar och anvisar extratjänster.