Kommunens satsning på extratjänster har under första halvan av 2017 stått helt stilla. Foto: SVT

Trögstartad satsning på extratjänster

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har lovat 700 nya extratjänster fördelat på två år. Men tillsättningen har gått trögt och statistik från Arbetsförmedlingen visar att det är färre personer som har en extratjänst nu än vid årsskiftet.

Det var för snart två veckor sedan som Uppsala kommun meddelade att de inleder en satsning på extratjänster i kommunen. 200 tjänster i år och ytterligare 500 nästa år. Anställningsformen riktar sig till långtidsarbetslösa och nyanlända och handlar om lättare arbeten som exempelvis extraresurser på kontor och i klassrum.

LÄS MER: Det här är en extratjänst

Minskat sedan årsskiftet

I Uppsala kommun har satsningen på extratjänster helt stått stilla under våren och det är till och med färre personer som har en extratjänst idag än vid årsskiftet.

I januari hade 45 personer en extratjänst i kommunen och enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen är det nu 42 personer i Uppsala kommun som har en extratjänst. Enligt Ulrik Wärnsberg (S) ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala kommun kan minskningen bero på att personer har fått andra arbeten.

– Jag har faktiskt inte koll på att det har minskat, men det kan vara så personerna har fått riktiga jobb på den öppna

Foto: SVT

marknaden. Vi har haft för få extratjänster hittills och nu måste vi verkligen växla upp.

Och att det inte har anställts några nya personer i extratjänster under årets första sex månader beror enligt Ulrik Värnsberg (S) på att det varit en låsning gällande kollektivavtal och arbetsuppgifter.

– Nu har det verkligen lossnat, vi har fått en överenskommelse med facken centralt i Sverige och vi har även fått en överenskommelse lokalt. Nu är vi överens med alla parter och tillsammans med Arbetsförmedlingen ser vi verkligen fram emot kunna jobba med detta, säger han.

LÄS MER: 700 nya extratjänster till arbetslösa Uppsalabor

158 tjänster saknas

Uppsala kommun har nu drygt 180 dagar på sig att tillsätta de 158 tjänster som saknas för att nå det mål de satt upp. Ett mål som enligt Ulrik Wärnsberg (S) inte kommer vara några problem att uppnå.

– Jag är inte alls orolig, vi kommer klara av att fylla dessa platser nu när vi har den här överenskommelsen på plats, säger han.

158 tjänster på drygt 180 dagar är alltså inget problem?

– Inte som jag ser det, vi har redan idag tittat igenom vilka personer som finns och vi kan lätt fylla den här kvoten. Nu handlar det om att få fram arbetsplatser och där arbetas det intensivt. Arbetsplatserna kommer vara på lite olika ställen men framförallt inom vård och omsorg men även inom skola och administrativa tjänster hos myndigheter.

Regeringssatsning

Att tillsättningen av extratjänster har gått långsamt har även uppmärksammats från regeringen. Den 19 juni presenterade de ett nytt delmål där de rödgröna vill att 6.500 extratjänster är tillsatta till årsskiftet.

För att motivera kommuner, landsting och regioner vill de avsätta en pott på 500 miljoner där kommuner som lyckas får vara med och dela på pengarna. För Uppsala kommuns del innebär dock inte satsningen att man kommer utöka sitt mål på 200 extratjänster till nyår.

– Vi ser det som ett positivt tillskott för att stärka välfärden. Vi kände inte till regeringens satsning när vi presenterade vår satsning på 200 plus 500 tjänster, säger Ulrik Wärnsberg (S).

Öppnar det här upp för att det blir fler tjänster i Uppsala?

– Nej, jag tror vi kommer att hålla de mål vi har satt upp. Men det här gör ju att vi får mer resurser och får möjlighet att göra det bättre.

LÄS MER: Regeringens satsning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.