• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Christian Benedict, sömnforskare och docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, vet hur man tacklar sommartiden. Foto: TT/Franziska Benedict

”Det kan ta fem dagar att komma ifatt”

Uppdaterad
Publicerad

I natt flyttades klockan fram och vi tappade en timme av välbehövlig sömn. Inte så dramatiskt? Jo, ganska. I alla fall om man frågar forskarvärlden.

Att plötsligt få en timme mindre sömn och en ny dygnsrytm när klockorna idag ställes om till sommartid påverkar oss mer än vi kanske tror.

– Det tar cirka fyra till fem dagar att anpassa sig till den nya tiden. Och det är ju inte optimalt, säger Christian Benedict, sömnforskare och docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet.

”Social jetlag”

Och det är inte bara sömnen som påverkas. Andra vardagliga rutiner så som mat- och motionstider påverkas också. Fenomenet kallas ”social jetlag”. Där vårt sociala liv rycks ur tidens led.

– Vi upplever samma sak varje vecka egentligen. När vi går mellan vardag och helg. Då gör vi ofta felet att vi lägger oss senare och sover tills vi vaknar på helgen och då får kroppen samma chock när vi sedan ska tillbaka till vardagen igen, säger Christian Benedict.

Rutiner

Botemedlet är att vänja kroppen vid de nya förutsättningarna långsamt.

– Försök att flytta dagen i tiominutersintervaller. Ät, till exempel, tio minuter senare och fortsätt sedan så under en sexdagarsperiod. Helst ska det här göras före omställningen. Och försök att få dina helgrutiner att mer likna de i din vardag. Då tar kroppen minst stryk, säger Christian Benedict.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.