En svart och vit hund med stora bruna ögon. Hunden står på ett ljusare golv och tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hundföraren Maria Henningsson berätta om några ställen de brukar hitta narkotika på. Foto: Lina Yakoub/SVT

Droghunden Signe letar narkotika på gym i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Friskis & Svettis i Uppsala arbetar aktivt med att uppmärksamma och förebygga förekomsten av narkotika. SVT Uppsala fick hänga med när narkotikahundar sökte igenom två anläggningar.

– Man har sett att personer som tar dopingklassade substanser ofta även brukar narkotika, säger Anna Jakobsson, träningschef på Friskis & Svettis i Uppsala.

Arbetet mot narkotika på gymanläggningar är ständigt pågående menar Tobias Ahlén Svalbro, presstalesperson på polisregion Mitt.

– Skulle det komma in underrättelser från gymmen att det förekommer denna typ av verksamhet så är det klart att vi kommer jobba mot det, säger Tobias Ahlén Svalbro.

Polisen menar att gymmen även blivit rekryteringsyta för kriminella, och att narkotika är ett växande problem på gymanläggningar i Sverige.

Samarbete mot narkotika

Alla gym i landet har möjlighet att ansluta sig till narkotika- och antidopingarbetet med stöd från olika föreningar. Friskis & Svettis är ett av gymmen i Uppsala som engagerat sig, och har kontakt med polisen.

– Det kan skapa stor otrygghet bland våra gymmedlemmar om de märker att narkotika existerar på våra anläggningar, säger Anna Jakobsson, träningschef på Friskis & Svettis.

Vad gör ni om hundarna hittar narkotika?

– Om vi skulle hitta något rapporterar vi det och beslutar hur vi tar det vidare. Ibland kallar vi in en andra och tredje hund för att kunna säkerställa att det är en träff, säger hundföraren Maria Henningsson.

I klippet: Blev det någon träff? Se om hundarna hittar narkotika på gymmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.