• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kungsfiskare är en art som ses i Årike Fyris. Foto: BBC

Efter 20 års diskussion – Årike Fyris blir naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Efter närmare 20 års diskussion är nu Uppsala kommun och SLU överens om att göra Årike Fyris till ett naturreservat.

Området ligger i Fyrisåns dalgång och avgränsas av Ultunaåsen, Sunnerstaåsen, Lilla Djurgårdsskogen och Lunsen. Det ligger också med på Världsnaturfondens lista över svenska pärlor och är rikt på djur- och naturliv.

– Det är jätteroligt. Vi har diskuterat det här i många år inom politiken, men markägaren (SLU) har inte varit med på noterna. Vi hade inte haft en tydlig diskussion och det blev en massa missförstånd, säger kommunalrådet Maria Gardfjell (MP).

SLU- Sveriges lantbruksuniversitet äger merparten av marken som ska skyddas.

”Ett viktigt friluftsområde”

– Jag är mycket nöjd med avtalet, som tillgodoser SLU:s behov inom forskning och utbildning samtidigt som stora naturvärden och värden för Uppsalaborna säkras, säger SLU:s rektor Peter Högberg i ett pressutskick.

– Det blir ett viktigt friluftsområde för Uppsalaborna och med fler gångstigar, säger Gardfjell (MP).

Kommunen har nu gett Upplandstiftelsen i uppdrag att ta fram skötselföreskrifter på hur man ska arbeta med resvervatet.

– Sedan ska det förslaget ut på samråd. Vi kommer bjuda in till ett stort möte under våren med medborgarna som får komma och tycka till.

Vad kommer det kosta?

– Kostnader som behövs har vi avsatt i budgeten. Man har också möjlighet att söka statliga medel i form av LONA-stöd, säger Maria Gardfjell (MP). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.