I 47 år har Christer Nordström jobbat på Valborg, men nu gör han sin sista insats eftersom han ska gå i pension. Foto: SVT/Ramin Takamoli

Efter nästan 50 år – Uppsalaprofil lägger polismössan på hyllan

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan 50 år gör poliskommissarie Christer Nordström sin sista Valborg i tjänst. När han summerar blir det mest glada minnen, men också en del allvar. Och frågan är om inte studenternas firande sett annorlunda ut utan hans insatser.

Poliskommissarie Christer Nordström älskar folkfester – han trivs bäst mitt i folkhavet. Han älskar också London och besökte nyligen staden. Givetvis hamnade han mitt i ett jätte-evenemang: London Marathon.

– Det var 50.000 löpare och massor av åskådare. En bra uppladdning inför Valborgsfirandet i Uppsala, konstaterar han.

Sista april 2017

Christer Nordström genomgick nyligen en hjärtoperation, planerad i god tid så att han skulle vara ”fit for fight” till Valborg och inte missa sitt 47:e och sista firande i tjänst.

I hetluften

År 2004 blev Christer Nordström presstalesperson och hamnade mitt i hetluften under Knutbydramat. Fram till dess hade han olika roller inom polisen, alltifrån patrullerande till mordutredare. Han är den enda polis som ännu är i tjänst som jobbat vid Stora torget, när polismyndigheten var inhyst i Rådhuset.

På den tiden var Valborg inget som varken polis eller kommun ville befatta sig med. Studenternas supande var omfattande, på nationerna var det smått kaotiskt på Valborg. På 1970-talet fanns bara tre celler i polisens arrest, vilket gjorde det trångt för de som omhändertagits för fylleri.

– Det var ibland upp till tio personer i varje cell på Valborg, vi fick ju släppa folk så fort de kunde stå på benen – innan de var riktigt nyktra, säger Christer Nordström.

Ur TV-arkivet: Möt polisen som älskar bio.

Polisen ville gå hem

Det fanns inget samarbete mellan arrangörerna och redan efter mösspåtagningen drog renhållningen i gång för att städa upp efter kalaset.

– För polisen ville gå hem – Valborg var något man inte ville ha. Det här upprörde mig oerhört, så jag tänkte att en dag när jag får möjlighet att påverka då ska vi ändra på det här och få ordning och reda.

Och så blev det.

– Nu samverkar arrangörerna på ett helt annat sätt. Polisens viktigaste uppgift är att se till så att firandet sker på ett säkert sätt, så att de som deltar kan känna sig trygga, säger Christer Nordström.

Hans minnen av Valborgsfirandet genom åren är mest positiva, alla trevliga människor han stött på och pratat med är något av det han bär närmast hjärtat.

Men det finns också dystrare minnen. Som 1986 då Tjernobylolyckan inträffat bara några dagar innan Valborg, och oron för hur det kunde påverka Sverige och Uppsala lade sordin på feststämningen.

– Vi har ju haft flera riktigt otäcka våldtäkter som anmälts också, och ett år var det en förskräcklig olycka i Carolinabacken där någon släppte en plastpåse med vatten från ett fönster högt upp, som träffade en barnvagn där det låg ett spädbarn som var nära att avlida.

Film och London

Om bara några månader går Christer Nordström i pension. Han kommer inte ha några problem att fylla sin tid – förutom jobbet på polisen ses han ofta klippa biljetter på Filmstaden, där han får utlopp för sitt stora filmintresse. Resorna till London för att gå på teater och musikaler kan också bli mer frekventa.

När Christer Nordström nu kommit fram till sin sista Valborg, känns det förstås lite vemodigt. Han kommer att vara i tjänst för att svara på frågor från media, men har också blivit inbjuden till att stå på balkongen på Carolina.

Har du någon studentmössa att vifta med ?

– Nej, jag har ju inte det – men det får bli polismössan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sista april 2017

Mer i ämnet