Emil Eriksson parkerade firmabilen utanför en butik. När han kom ut ur butiken upptäckte han att bilen var olåst. Foto: Polisen/SVT

Emil trodde han låst bilen – då slog tjuven till

Uppdaterad
Publicerad

De flesta nya bilar har en modern låsteknik med en nyckel som känner av att den är nära bilen, och låser upp fordonet automatiskt. Men tekniken är känslig och kan hackas av tjuvar.

För ett par veckor sedan parkerade Emil Eriksson firmabilen utanför en butik. Han låste bilen, men när han kom ut var den öppen.

– Min första tanke var att jag glömt att låsa eller kommit åt nyckeln i fickan. Men när jag öppnade bilen så såg jag att det saknades verktyg, säger Emil Eriksson.

En väktare kom fram till Emil Eriksson och undrade om han blivit bestulen. Väktaren hade nämligen sett hur en person tagit saker ur bilen och åkt iväg.

– Sedan kom polisen och två timmar senare hade de gripit tjuvarna, så jag fick tillbaka verktygen direkt.

I tjuvarnas bil fanns elektronisk utrustning, bland annat en störsändare som de troligen använt för att blockera Emil Erikssons bilnyckel. Eftersom bilen då var olåst kunde de bara gå in och förse sig av de dyrbara verktygen.

Kan fånga upp signalen

Förutom att de moderna bilnycklarna går att blockera så kan deras innehåll också kopieras genom en så kallad reläattack.

– Tjuven kan komma utanför din dörr på natten och med en elektronisk utrustning fånga upp signalen från bilnyckeln så att bilen går att öppna och starta, säger Niclas Antonsson, utredare på försäkringsbolagens branschorganisation Larmtjänst.

Efter stölden ur firmabilen kollar Emil Eriksson extra noga att bilen är låst för att försöka skydda sig mot eventuella störsändare.

– Jag känner på handtagen, det är det jag kan göra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.