”Blir pirrig i hela kroppen” – se förskolläraren Helena Höjding besöka nya förskolan i Grillby. Foto: SVT

Befolkningsboom i Enköping – kommunen bygger förskolor för en halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

Enköping räknar med att senast 2030 ha över 50 000 invånare. För att möta inflyttning och en ökande befolkning investerar kommunen stort i nya förskolor.

– Enköping växer och i vår befolkningsprognos kan vi se ett ökat behov av platser, säger Elisabeth Ståhl, verksamhetschef.

Och för att klara av erbjuda alla en plats har kommunen inlett en storsatsning på förskolor. Fram till 2030 ska förskolan byggas ut med cirka 400 platser. Om man räknar ihop de förskolor som är beställda och de som beräknas tillkomma landar investeringen på totalt 630 miljoner kronor. Nya förskolor har byggts, byggs och ska byggas runt om i kommunen.

Satsar på större förskolor

Kommunen har beslutat att förskolorna framöver ska vara av det större slaget. Redan i dag finns ett exempel på plats i Örsundsbro, en förskola med plats för upp till 160 barn.

Hur kommer det sig att ni fastnat för en typförskola av större modell?

– Jag vill börja med att säga att det är vi själva som har tagit fram underlaget för hur vi önskar att lokalerna ska bli. För oss är det viktigt att bygga förskolor där utformningen ska signalera trygghet, flexibilitet och med ett tydligt barnperspektiv, säger Elisabeth Ståhl.

Klippet: Vi tittar in på nya förskolan i Grillby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.