Foto: SVT

Efter mögellarm – vårdcentral måste utrymmas

Publicerad

Flogsta vårdcentral är mögelskadad. Detta har lett till att facket nu krävt evakuering av lokalerna – något som troligtvis kommer ske inom kort. En handlingsplan håller för tillfället på att tas fram.

I en anmälan till Arbetsmiljöverket kräver facket SACO/UAL att Flogsta vårdcentral ska evakueras på grund av mögelskador. I anmälan skriver huvudskyddsombudet att problem i lokalerna med mögel funnits länge och att man nu vill att arbetsgivare vidtar åtgärder.

Enligt facket har signalerna länge funnits på att inomhusmiljön i vårdcentralen inte är av godo – vilket fick verksamhetschefen att för någon vecka sen att öppna upp samtal med facket om hur situationen kunde lösas.

– Det är tyvärr inte första gången lokalerna drabbas, på grund av de signalerna initierade jag en skyddsrond som nu lett till det här. Vi vill självklart också att detta ska lösas på bästa sätt, säger tillförordnad verksamhetschef Charlotta Nordgren Thermaenius.

Lokalerna är tänkta att evakueras

Den del som är värst drabbad av vårdcentralen är för tillfället nedstängd. Men i längden är inte det en hållbar situation – då lokalerna i princip måste totalsaneras. En handlingsplan för genomförande av evakuering håller för tillfället på att arbetas fram.

– Den ska vara klar inom 3-4 veckor. Just nu sitter vi ner med fastighet, förvaltare osv. för att hitta en lösning på hur evakueringen kan gå till, säger verksamhetschefen Charlotta Nordgren Thermaenius.

Hur väntas man lösa detta?

– En vårdcentral är ju en verksamhet dit personer kommer dagligen. Med tanke på det måste vi ju hitta en bra lösning. Det som är bra är ju att det finns en filial i Stenhagen – så den kan ju avlasta. Men hur man exakt löser alla detaljer är något vi arbetar med nu.

Hälsoundersökning

Från fackets sida kräver man också att samtliga anställda ska få genomgå en hälsoundersökning.

– Jag som arbetsgivare vill självklart att alla anställda ska må bra. Vårt samarbete med facket nu går bra och vi arbetar för att lösa detta.

Om facket i slutändan inte är nöjd med de åtgärder arbetsgivaren vidtar kan facket kräva att Arbetsmiljöverket vidtar förelägganden eller förbud för verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.