En bild på en person som står i en aula och håller tal och en kvinna i blå tröja

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Assistentåklagare Ronja Petersdotter berättar hur demonstrationen och polisingripandet gick till. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Examensceremoni avbröts på Uppsala universitet – 13 personer åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Det var i början av juni i år som en examensceremoni på Uppsala universitet behövde avbrytas när demonstranter tog sig in i lokalen. Nu åtalas flera personer för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Det var på förmiddagen den 3 juni i år som 13 personer tog sig upp på scenen till aulan under en examensceremoni på Uppsala universitet. Personerna ska ha haft med sig palestinska flaggor liksom plakat med propalestinska budskap.

– Demonstranterna tog sig in på ceremonin och förde oljud. Man ber att de ska lämna platsen vilket de inte gör, säger Ronja Petersdotter, assistentåklagare.

Ceremonin avbröts

Polis ska därefter ha larmats till platsen och ska åter ha uppmanat demonstranterna att lämna. Inte heller då ska personerna ha flyttat på sig.

Firandet behövde avbrytas och enligt förundersökningsprotokoll ska polisen slutligen ha burit bort personerna från scenen.

13 personer åtalas

Nu åtalas 13 personer för ohörsamhet mot ordningsmakten. En av dessa åtalas även för skadegörelse. Enligt åtalet ska personen ha klottrat på monumentet S:t Eriks Brunn. Detta i samband med en propalestinsk demonstration som ägde rum tidigare under året. Den åtalade har erkänt brott.

– Påföljden yrkar man formellt i tingsrätten när huvudförhandlingen sker, men typiskt sett är ohörsamhet mot ordningsmakten ett bötesbrott, säger Ronja Petersdotter.

Ingen av de åtalade erkänner att de gjort skyldiga till ohörsamhet mot ordningsmakten.

I klippet: Se när demonstranterna avbryter examensfirandet på universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.