Två personer i judo-dräkter utövar en judoteknik på en blå matta i en träningslokal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experten Mike Wall berätta om kampsport och hur man kan tänka som tränare för personer med NPF-diagnoser. Foto: SVT

Experten: Därför kan kampsport passa barn med NPF-diagnos

Uppdaterad
Publicerad

Mike Wall, som har lång erfarenhet inom para- och kampsport, tror att kampsport kan vara en bra träningsform för personer med NPF-diagnoser.

– Det är ordning och tydliga regler, säger han.

Samtidigt som Mike Wall, ordförande i Svenska budo- och kampsportsförbundets parakommitté, tror att kampsport kan vara bra för unga med NPF-diagnoser, betonar han att det också skiljer sig från person till person.

– Att träningen passar är ju mycket på individnivå, att man ska matcha med tränaren, säger han.

En stor enkätundersökning som Riksförbundet Attention tidigare gjort visar att barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar idrottar i lägre utsträckning än andra barn. Den visar också att barn med NPF-diagnoser slutar idrotta tidigare än andra barn, de flesta när de är mellan nio och tolv år gamla.

Enligt en studie gjord av Centrum för idrottsforskning är idrott extra viktig för personer med NPF-diagnoser, bland annat eftersom idrott och rörelse ökar koncentrationsförmågan och stärker självkänslan.

SVT har också träffat Dinah Strid och Espen Kihlman som startat träningar för barn med NPF-diagnoser i Enköping.

– Vi har en separat grupp för dom med NPF diagnoser för de kan ha svårare att fokusera och blir lätt störda om det skulle vara mycket andra barn där, säger Espen Kihlman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.