Kvinna framför vatten med Uppsala i bakgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är de ”snygga kropparna” som visas i flödet” – hör ätstörningsexperten Anna Ehn om hur sociala medier kan skapa en kroppsångest som i sin tur kan leda till ätstörningar. Foto: Stephanie Mourad/SVT

Experten om okända symtomet: ”En vältränad kropp kan bära på ett stort lidande”

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 200 000 personer i Sverige har någon form av ätstörning. Uppskattningsvis lider drygt hälften av dem även av rörelsetvång, enligt Anna Ehn, författare och ätstörningsexpert.

– Mörkertalet är stort och myterna är många, säger hon.

Anna Ehn är Uppsalaförfattaren som skrivit flera böcker om ätstörningar. Nu är hon aktuell med en ny bok om rörelsetvång – ett ätstörningssymtom som få känner till enligt henne.

– Ungefär hälften av de nästan 200 000 personerna som lider av någon form av ätstörning har även problem med rörelsetvång, säger hon och fortsätter:

– Sen finns det även de som har problem med rörelsetvång men som inte har någon ätstörningsdiagnos.

Trots att hundratusentals personer lider av ätstörningar, samtidigt som det enligt Anna Ehn finns ett stort mörkertal, är rörelsetvång ett relativt outforskat ämne.

– Det är lättare att se om någon med en ätstörningsdiagnos har problem med exempelvis hetsätning eller svält. Medan rörelse och träning i grunden är något positivt men som också har en skuggsida. Man måste hitta ett nytt förhållningssätt till träning så att den sker på ett sunt sätt, säger Anna Ehn.

”Inte bara unga tonårsflickor”

Enligt Anna Ehn finns det många myter kring ätstörningar.

– Det vanligaste är att folk tror att det här bara drabbar tonårsflickor som får anorexi. Ätstörningar drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. De allra flesta som lider av en ätstörning väger normalt eller över normalt, säger Anna Ehn.

Enligt Socialstyrelsens kartläggning lider uppskattningsvis 190 000 personer i åldrarna 15–60 år av en ätstörning, varav 147 000 är kvinnor och 43 000 är män.

– Det blir särskilt intressant när det kommer till rörelsetvång. En vältränad kropp, en ”ideal kropp”, kan dölja ett svårt lidande, säger Anna Ehn.

Tove: ”Det var som en drog”

SVT Nyheter Uppsala har bland annat intervjuat Tove Eiderbrant som i flera års tid led av rörelsetvång.

– Träningen blev viktigare än allt annat. Det var som en drog, säger hon.

Den känslan känner Anna Ehn igen.

– Det kan börja i en sund form av rörelse: Att man vill komma i form eller gå ned något kilo. Men det kan växa fram ett beroende och man måste röra sig för att inte må dåligt, säger Anna Ehn.

I klippet: ”Det är de ”snygga kropparna” som visas i flödet” – hör Anna Ehn om hur sociala medier kan skapa en kroppsångest som i sin tur kan leda till ätstörningar.

Här kan du få stöd

  • Akademiska sjukhuset i Uppsala har ätstörningsenheter för både barn och vuxna dit du kan skicka in en vårdbegäran.
  • Föreningen Frisk & Fri erbjuder stöd till personer med ätstörningar och deras anhöriga.
  • Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) har ett nummer för akuta situationer som du kan ringa dygnet runt: 018 – 611 25 42
  • Vuxenpsykiatrin har en akutmottagning för dig som är i akut behov av vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.