På onsdagen påbörjades en mer utbredd provtagning vid Kungsgärdets vårdcentral i Uppsala. Foto: SVT Uppsala

”Extremt hög” coronaspridning i Enköping

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tvåveckorsperioden har i snitt en av hundra i Enköpings kommun testats positivt för coronavirus. I vissa områden så många som två av hundra.

– Det är jättehöga tal – mycket oroande, säger Tove Fall, professor och epidemiolog.

Bredsand, Bergvreten och Munksundet pekas ut som extra hårt drabbade områden i kommunen.

Det framgår av den senaste analysrapporten från coronaforskningssamarbetet Crush Covid, där Uppsala universitet och Region Uppsala deltar.

Coronaviruset i Uppsala

Rapporten sammanställer en tio-i-topp-lista över de områden i länet där andelen positiva är som högst av de provtagna, ”de mest oroande områdena”. 8 av de 10 områdena ligger i Enköping denna vecka.

– Vi vill verkligen uppmana Enköpingsborna att till punkt och pricka följa rekommendationerna nu för att få ned smittan som ligger på en väldigt hög nivå i kommunen just nu, säger professor Tove Fall.

– Enköpingsborna är duktiga på att testa sig vid symptom och det ska man fortsätta med.

Lasarettet förbereder

Nu befaras en stor ökning av personer som söker sjukhusvård framöver från just Enköpingsområdet. Något Regionen hanterar och har kopplat in lasarettet i Enköping.

– Farhågan är att den redan väldigt hårt belastade sjukvården belastas ytterligare, säger Tove fall.

I Crush Covid analyseras förutom provresultat och smittspårningsinformation bland annat larmsamtal till 112 och vad ambulanserna rycker ut på för larm.

Och sammantaget ser forskarna att det kommer varningssignaler från även andra mindre kommuner i länet som Älvkarleby. Där ökar smittan bland 60-69-åringarna.

Hör Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi, om olika teorier om varför smittan skenar i Enköping i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet