– Det är få livsmedel som är så utredda som energidrycker. De var ifrågasatta redan när de kom.
Det säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog vid Livsmedelsverket.
Hon berättar att energidryckerna har utretts i flera länder och av EU:s livsmedelsenhet – ingen utredning har kommit fram till att en normal konsumtion kan vara farlig.
– Allting kan överkonsumeras – om man äter för mycket äppelkart så får man ont i magen. På samma sätt är det med energidrycker, säger Ulla Beckman Sundh.
Men om det är så många utredningar som kommit fram till att normal konsumtion inte är så farlig – varför får ni det här uppdraget?
– De här dryckerna har varit och är ifrågasatta. Kanske är det så att tillverkarna faller på eget grepp - när man har gått ut och marknadsfört dryckerna som att det är något konstigt med dem. I princip är det vanliga läskedrycker, men med mer koffein.
Livsmedelsverkets råd
En fråga som utredningen får med sig är om det går att begränsa tillgången av energidrycker för barn och unga, till exempel genom en åldersgräns.
I december ska utredningen vara klar, men redan i dag finns råd från Livsmedelsverket gällande energidrycker:
* Att inte använda drycken som törstsläckare.
* Att inte använda den som vätskeersättning.
* Att inte blanda den med alkohol.
Ulla Beckman Sundh tycker att det är bra att utredningen görs, men hon är inte alls säker på att det går att få fram ett underlag som är så skarpt att det går att göra inskränkningar i EU:s regelverk för fri varucirkulation.