Neda Ameli är initiativtagaren bakom gruppen som samlat över 16 000 kvinnor i Uppsala. Foto: Privat

Uppsala Gäris har samlat över 16 000 kvinnor: ”Vill inte känna oro”

Uppdaterad
Publicerad

På en dryg vecka har Facebookgruppen Uppsala Gäris samlat 16 650 medlemmar som vill nattvandra, samåka eller finnas i mobilen på den där ensamma promenaden hem. Gruppen startades av Neda Ameli som själv var på väg hem samma natt som ett av de misstänkta våldtäktsförsöken skedde.

– Jag startade den i ren frustration. Det är min stad och jag vill kunna gå här när jag vill utan att känna oro, säger hon.

I början av augusti anmäldes två våldtäkter och två våldtäktsförsök i centrala Uppsala. Polisen tror att det rör sig om olika gärningsmän, men bara en person har hittills gripits och sitter nu häktad.

Uppsalabon Neda Ameli var själv på väg hem en av de där nätterna då det började rapporteras om ett av överfallen.

– Då kom det ett polisuttalande om att kvinnor ska undvika parkeringar och parker. Och jag tänkte ”varför ska jag behöva tänka så mycket?”. Det är min stad och jag vill kunna gå här utan att känna den oron.

Neda Ameli är initiativtagaren bakom gruppen som samlat över 16 000 kvinnor i Uppsala. Foto: Privat

Vill krossa oron bland kvinnor

Medlemsantalet i Facebookgruppen, som inspirerats av ”Rågsved Gäris” och riktar sig till kvinnor samt icke-binära, har ökat explosionsartat sedan  starten. Ur gruppen har en nattvandringsgrupp uppstått, som den senaste veckan varit ute varje kväll på stan.

Gruppens syfte är enligt Neda Ameli att uppnå trygghet, gemenskap och säkerhet.

– Vi vill krossa den här oron som finns bland tjejer och kvinnor. Man kan till exempel lyfta blicken när man är ute på stan och visar andra att ”jag ser dig”. Och i gruppen har det hänt mycket. Det finns tjejer som nattvandrar, tjejer som sätter sig i sina bilar och åker ut och erbjuder skjuts, och det finns de som erbjuder sig att prata i telefon med tjejer som är på väg hem på kvällen.

Ingen ökning av överfallsvåldtäkter

Överfallsvåldtäkterna har inte ökat i Uppsala de senaste 10-15 åren, det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Statistiken visar också att Uppsalabor inte är mer utsatta för brott än andra i Sverige.

Att en stark oro ändå finns märks bland annat genom de olika inlägg i gruppen som handlar om att varna varandra för vissa områden eller personer. Något som Neda Ameli tar avstånd ifrån.

– Gruppen är inte till för att skrämma upp varandra. Man får inte lägga ut signalement på personer och varna andra. Istället kan man vända sig till polisen, eller till nattvandrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.