• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Migrationsverket ska nu utreda de nya uppgifterna. Det finns hopp hos familjen Ahmadi. Foto: svt

Facket: Mehdi tjänade inte för lite för att få stanna

Uppdaterad
Publicerad

Mehdi Ahmadi ska utvisas ur landet – för att han enligt Migrationsverket har tjänat 180 kronor för lite per månad under fem månader. Men nu säger facket att Migrationsverket kan ha räknat fel.

Mehdi Ahmadi och hans fru Shala är inne på sjätte dagen av sin hungerstrejk.

– De mår inte så bra nu, de är väldigt sjuka, berättar sonen Hesam Ahmadi.

Tjänade 180 kronor för lite – utvisas

Det var när migrationsdomstolen avslog Mehdis överklagan om utvisning som de båda bestämde sig för att sluta äta i protest.

– Vi vill bara bli rättvist behandlade, säger sonen Hesam Ahmadi.

Tjänat 900 kronor för lite

Mehdi har bott i Sverige i fem år. Sedan 2012 har han arbetat på ett urmakeri i Uppsala. Där ska han enligt Migrationsverket ha tjänat sammanlagt 900 kronor för lite under 2014. Detta skulle leda till en utvisning av hela familjen.

– Sverige är mitt hemland. Jag menar, varför? Jag fattar inte hur det kan bli så här, sade sonen Hesam Ahmadi till SVT i april.

Migrationsverket kan ha räknat fel

Men onsdagen kom ett nytt besked. Handelsfacket har kollat igenom Mehdis lön och kommit fram till att allt ser ut att stå rätt till.

– Både i januari 2015 och 2012 yttrande vi oss om att han låg över avtalet. Vi kan inte se att det varit fel 2014 heller, säger Mats Hedgren som är ombudsman på Handels i Uppsala.

”Det är vi som tecknar avtal”

Det som verkar ha blivit fel är att Migrationsverket kan ha kollat på ett urmakaravtal, något som Handels inte använder sig av.

Urmakaravtalet ligger några kronor över detaljhandelsavtalet som facket använder sig av. Om man utgår från urmakaravtalet kan det hända att det ser ut som att man inte följt kollektivavtalet i Mehdis fall.

– Men det är vi som tecknar avtal och vi har tecknat avtal inom detaljhandeln, ingenting annat, säger Mats Hedgren.

Migrationsverkets jurister ska kolla på ärendet

På Migrationsverket säger man att de måste rådgöra med jurister för att se hur de ska hantera de nya uppgifterna.

– Bollen är ju egentligen hos Migrationsdomstolen just nu, så jag vet inte riktigt hur de här uppgifterna ska hanteras i nuläget, säger Irene Sokolow vid Migrationsverkets presstjänst.

Uppgifterna kommer att överlämnas till Migrationsdomstolen som i sin tur avgör om de anses vara tillräckliga för en överklagan till Migrationsöverdomstolen.

”De senaste månaderna har varit ett helvete”

Både arbetsgivaren och Mehdis familj är väldigt glada över yttrandet från facket.

– Vi visste det redan sedan innan, men det känns jättebra att vi fick ett intyg på att vi hade rätt och att vi inte gjort något fel. De här senaste tio månadena har varit ett rent helvete, säger sonen Hesam.

Händelsen har engagerat många och flera personer har hört av sig till familjen för att visa sitt stöd.

– De som hört av sig är verkligen den ljusa sidan av mörkret, vi kommer aldrig glömma det. Jag och min familj vill verkligen tacka dem.

Kampen fortsätter

Mehdi och hans familj kommer fortsätta hungerstrejken tills de känner sig rättvist behandlade. Nu är nästa steg ett besked från Migrationsverket.

– Vi vill bli behandlade på ett mänskligt sätt, det är vårt mål. Min pappa har arbetat här på ett riktigt och ärligt sätt, han har inte gjort något fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tjänade 180 kronor för lite – utvisas

Mer i ämnet