– Vi blev verkligen överraskade över att vi fick stanna, men det viktigaste är att vi är här, att vi kan arbeta och fortsätta att bo här i Uppsala. Vi är oerhört glada för det, säger sonen Hasem Ahmadi.
När beslutet kom om att familjen Ahmadi skulle utvisas fick Migrationsverket mycket kritik.
Skälet att utvisa familjen var enligt Migrationsverket att pappan Mehdi Ahmadi skulle ha tjänat 180 kronor för lite i månaden under en period på fem månader. Ett beslut som togs på felaktiga grunder enligt fackförbundet Handels, som menade att Migrationsverket hade använt fel kollektivavtal vid bedömningen.
När Migrationsöverdomstolen nekade familjen Ahmadi prövningstillstånd såg det nattsvart ut för familjen. Utvisningsbeslutet låg fast, och det enda som väntade familjen var att lämna Sverige.
För två veckor sedan besökte familjens ombud Henrik Stolare SVT:s Gomorron Sverige, och då hoppades han ändå på en sista chans.
– Nu ska Migrationsverket titta på fallet en gång till och då får vi hoppas att det finns en handläggare som har omdöme och mod nog att rätta till det här, sade han då.
Läs mer: ”Domen bygger på felaktigheter”
Och precis så blev det.
– 30 november beslutade vi att ge arbetstagarens familj ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete, säger Migrationsverkets presskommunikatör Matilda Niang.
– Anledningen är att det har kommit in en ny ansökan där kraven som ställs i lagstiftningen är uppfyllda. Familjen befann sig utanför Sverige vilket också innebär att vi har beviljat uppehållstillstånden, berättar hon.
Påverkas negativt
Familjens advokat Henrik Stolare är tacksam över beskedet som kom i dag.
– Familjen i sin helhet, samtliga fyra medlemmar, har fått ett tvåårigt uppehålls- och arbetstillstånd. Under den tiden hinner man förbereda en ansökan om permanent uppehållstillstånd.
Att familjen nu tvingas söka ett nytt uppehållstillstånd påverkar dock deras möjlighet att få ett permanent uppehållstillstånd negativt. Den tid som de varit här får nämligen inte räknas in i en framtida ansökan.
– På grund av att de fick ansöka på nytt har de tappat den tiden. Det finns ingen anledning att vara bitter över det idag utan snarare vara extremt tacksam över att det har gått att lösa på det här sättet, säger Henrik Stolare.
– Det är många goda krafter som har samverkat. Migrationsverket har inte gjort något undantag i det här fallet, de har bara följt sina egna regler och omprövat beslutet.
”Välvilligt hanterat”
I normala fall tar en ny handläggning om uppehålls- och arbetstillstånd närmare 1,5 år, säger Henrik Stolare.
– Att man har lyckats lösa det här på så kort tid visar på hur tillmötesgående och välvilligt Migrationsverket har hanterat fallet, säger Henrik Stolare.