Enligt den nya statistiken drabbades 2,7 procent av kvinnorna som genomgick en vaginal förlossning i Uppsala län av bristningar av grad tre och fyra. Grad tre innebär att musklerna i bäckenbotten och ändtarmens slutmuskel skadas; en så kallad sfinkterruptur. Grad fyra innebär att bristningen når in i ändtarmen; en total sfinkterruptur.
Läs mer: Det här är förlossningsskador
”Klart det finns ett mörkertal”
Av förstföderskorna i länet drabbades 5,4 procent av allvarliga bristningar, 2015. Andelen omföderskor med allvarliga bristningar var 0,7 procent.
Sammantaget ligger Uppsala län något bättre till än riksgenomsnittet, där den totala andelen drabbade var 3,1 procent. Siffrorna ger dock inte en fullständig bild av antalet drabbade.
– Det är klart att det finns ett mörkertal. Det handlar dels om att det är en viss del av de förlossningsskador som uppstår som vi inte upptäcker. Det andra är att det man kallar lindrigare förlossningsskador kan hos vissa kvinnor ge besvär senare i livet, säger Olof Stephansson, föredragande läkare för medicinska födelseregistret på Socialstyrelsen.
Färre drabbas
De senaste åren har antalet allvarliga förlossningsskador minskat, efter att ha nått en kulmen 2004, då 7 procent av förstföderskorna drabbades.
– Jag tror det beror på det arbete som har påbörjats runt om i landet, då man försöker bli bättre på att förebygga och upptäcka förlossningsskador och ta hand om kvinnorna efter förlossningen, säger Olof Stephansson.
Läs mer: 18 miljoner till regionens förlossningsvård
Stora skillnader mellan länen
Siffrorna skiljer sig mycket mellan regionerna. I Norrbotten drabbades bara 1,5 procent av allvarliga bristningar 2015, medan andelen drabbade i Stockholm var 4,3 procent.
Enligt Socialstyrelsen kan skillnaderna delvis bero på hur benägna regionerna är att rapportera in förlossningsskador.
– Dels kan det bero på att vissa är bättre på att undvika förlossningsskador. Dels kan det bero på att man är olika bra på att upptäcka de här bristningarna efter förlossningarna. Är man bra på det ser det ut som att man har fler bristningar än andra sjukhus, säger Olof Stephansson.
Även sammansättningen av patienter i en viss region kan påverka hur stor andelen med förlossningsskador blir. Äldre kvinnor och förstföderskor löper till exempel större risk att drabbas av bristningar. Användande av sugklocka eller tång, så kallad instrumentell förlossning, medför också en ökad risk.
Förlossningsskador i Uppsala län
77 förstföderskor fick allvarliga bristningar, år 2015. Andelen var 5,4 procent. 14 omföderskor fick allvarliga bristningar. Andelen var 0,7 procent. Totalt drabbades 91 personer av allvarliga bristningar. Andelen var 2,7 procent. I riket drabbades 2177 förstföderskor (5,3 procent) och 721 omföderskor (1,3 procent) av allvarliga bristningar. Totalt drabbades 2898 kvinnor (3,1 procent) av allvarliga bristningar i riket. Källa: Socialstyrelsen