En kvinna står i ett rum, med en buss utanför fönstret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför tar Uppsala län emot allt färre flyktingar, och hur ser mottagandet ut framöver? Destine Misto från Länsstyrelsen svarar på frågor om det minskade flyktingmottagandet. Foto: Anton Ånell/SVT

Färre flyktingar tas emot – här är orsakerna

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har allt färre nyanlända flyktingar anvisats till kommunerna i Uppsala län. Vad beror egentligen minskningen på, och hur ser framtiden ut? Destine Misto från Länsstyrelsen svarar.

Varje år anvisas ett antal kvotflyktingar och nyanlända personer till kommuner i hela Sverige. De som anvisas är de nyanlända som av olika anledningar inte kan ordna bostad själva. Enligt bosättningslagen är kommuner skyldiga att bland annat ordna boende till anvisade personer.

Efter att regeringen först fattar beslut om hur många personer varje län ska ta emot, är det sedan Länsstyrelsen som beslutar hur många som anvisas till varje kommun baserat på faktorer som kommunens storlek och arbetsmarknadsläge.

2017 anvisades 1 031 personer till kommunerna i Uppsala län. 2023 var siffran 103, och till 2024 sjunker den ytterligare – till totalt 84 personer.

I klippet: Destine Misto från Länsstyrelsen Uppsala svarar på frågor om länets minskade mottagande.

så många nyanlända anvisas till varje kommun 2024

Enköping: 3

Heby: 4

Håbo: 9

Knivsta: 7

Tierp: 5

Uppsala: 45

Älvkarleby: 0

Östhammar: 11

Totalt: 84

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.