Lisa om spelmissbruket: ”Det har varit min största kärlek”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som söker hjälp för sitt spelberoende har nästan fördubblats i länet de senaste två åren. Vi har träffat ”Lisa” som tror att en anledning bakom ökningen är reklamen.

– Jag skulle säga att det framför allt är reklamen som värvar nya personer, där folkkära personer, som många ser upp till, lockar in nya i spelmissbruk. Det är väldigt sorgligt tycker jag, säger Lisa, som egentligen heter något annat.

1 500 spelberoende i länet

Enligt länsstyrelsens statistik finns det i dag cirka 1 500 personer som räknas som spelberoende. Hälften av dem bor i Uppsala, och 80 procent är män.

– Det märks att det är fler som mejlar, som ringer. Jag har det senaste året haft mellan en till fem personer som hör av sig varje vecka, säger Eva-Karin Ottosson, vd för Uppsala spelberoendecentrum.

Hjälper andra att bli fria

Spelberoendecentrum i Uppsala har sedan starten 2013 behandlat 175 personer. Lisa är en av dem som har fått hjälp, och i dag hjälper hon andra att komma ur sitt missbruk.

– Det hjälper mig att bli starkare. Att hjälpa andra gör att jag hjälper mig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.