• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bo Andersson håller upp två kräftor framför kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Heby där Bo Andersson berättar om Hebykräftans funktion. Foto: Evindar Akdogan/SVT

Flodkräftor i Heby spelar nyckelroll för hotad art

Uppdaterad
Publicerad

20 000 könsmogna kräftor om året har Hebykräftan levererat som mest. Från Lund i söder till Arjeplog i norr. Bo Anderssons kräftor sätts ut i vatten där flodkräftan riskerar att försvinna.

En av Sveriges största barnkammare för flodkräftan. Bo Andersson från Heby har varit kräftodlare i snart 30 år. I hans odling finns flera tusentals kräftor och ”lokalen” är en av Sveriges störst barnkammare..

Vill förstärka närvaron

Flodkräftan från Heby sätts i första hand ut i andra vatten som är i behov av förstärkning och återintroducering av flodkräfta.

Kräftpestdrabbade Skellefteälven är ett färskt exempel på vatten som får hjälp med återetablering med hjälp av flodkräftor från Heby. Ett antal ”testpiloter” har satts ut i mjärdar på strategiska platser i älven där man tror att förutsättningarna är goda för en etablering. Efter en tid kontrolleras hur kräftorna klarat tiden som detektorer.

– Det är inte kört, utan de här kräftorna kan vara med och bygga ett nytt bestånd i älven.

Varför tycker du att flodkräftan viktig att bevara?

– Det är en påverkan på hela ekosystemet om flodkräftan försvinner, därför är det viktigt att de snabbt kan få tillbaka ett bestånd av flodkräftan, säger Bo Andersson.

I klippet ovan: Bo Andersson berättar om Hebykräftans funktion.

Flodkräftan

Flodkräftan är en av två kräftsorter i Sverige. Den andra är signalkräftan som är en invasiv art.

Flodkräftan är inhemsk till skillnad från signalkräftan som kom till Sverige på 1960-talet från Nordamerika.

Flodkräftan är en hotad art och förekommer i färre än 1 000 platser medan signalkräftan förekommer i nästan 5 000 platser.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.