Boende emot planerna: ”Orimligt att det byggs så mycket här”

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att bygga sju nya stadsdelar i sydöstra Uppsala engagerar många boende i området. Över 1 800 yttranden har kommit in till kommunen inför beslutet av den fördjupade översiktsplanen.

Kommunen har fått in cirka 1 800 yttranden från privatpersoner, föreningar, myndigheter och organisationer gällande den fördjupade översiktsplanen (FÖP). Det kan jämföras med den omstridda nya Slussen i Stockholm, då cirka 1 200 privatpersoner yttrade sig. Projektledaren för de sydöstra stadsdelarna, Marie Nenzén välkomnar det stora antalet yttranden.

– Ja absolut. Det är bra med ett stort engagemang. Det är det som är demokrati.

Uppsalapaketet

Sol och dagsljus ska prioriteras

Hon säger också att kommunen tagit till sig av synpunkterna om FÖP:en som är ett vägledande dokument inför de kommande detaljplanerna.

– Planen ger en tydligare styrning om kvalitetskrav i stadsmiljön, som till exempel att sol och dagsljus ska prioriteras. Det ska vara en varierad bebyggelse med sociala och trivsamma gaturum. Och det är viktigt att det ska anpassas i skala och karaktär intill den befintliga bebyggelsen – det är något vi har stärkt, säger hon.

Några som starkt motsätter sig att det ska byggas 21 500 bostäder i just det här området är Marguerite Sjöström och Eva Jonsson. De är ordförande och vice ordförande i den nystartade föreningen Sydöstra Uppsala.

I videon ovan får du höra vad föreningen och andra boende i området tycker om planerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet