Ska Uppsala kommun i översiktsplanen lätta på bebyggelseutvecklingen i Uppsala stad genom att planera för fler bostäder i tätorterna längs tågspåren Ostkustbanan (Storvreta, Vattholma och Skyttorp) och Dalabanan (Vänge och Järlåsa)?
Det är den frågan Uppsalaborna ska ta ställning till på söndag i samband med EU-valet. Sedan den klubbades igenom i september förra året så har den hunnits ändrats en gång, kritiserats och det fortsätter vara en het fråga ända in till valet på söndag.
Så tycker partierna
Socialdemokraterna: JA
”Socialdemokraterna förespråkar ett JA i folkomröstningen. Vi stödjer tanken att planera för fler bostäder i stationsnära lägen längs tågspåren norrut och västerut. För oss handlar det om att få till en positiv utveckling av dessa orter. Påverkan på Uppsala stad är marginell. Att bygga i stationsnära lägen har flera fördelar som gynnar Uppsalaborna:. Bland annat bidrar det till en positiv utveckling i hela kommunen. Stationsnära bebyggelse i tätorterna bidrar till att fler kan använda kollektivtrafik vilket i sin tur minskar trycket på vägarna. Det kan även leda till ett varierat utbud av bostäder.”
Utvecklingspartiet demokraterna: JA
”Vi hoppas att Uppsalaborna sänder ett tydligt budskap till politiken att den långa byggambitionen ska ske varsammare, mindre tätt och högt, i södra stadsdelarna och betydligt mer byggplaner i tätorterna Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Vänge och Järlåsa. Ett JA kan också hjälpa till när kommunen försöker omförhandla Fyrspårsavtalet för att delar av de 33 000 bostäderna också ska kunna byggas i Storvreta, Vattholma och Skyttorp. Ett JA kan också i omförhandlingen sträcka ut tidplanen mycket längre för när de 33 000 bostäderna ska förväntas vara byggda. I Fyrspårsavtal förväntas de 33 000 bostäderna vara byggda redan år 2050.”
Vänsterpartiet: JA
”Vi behöver bygga bostäder folk har råd att bo i. Dessa behöver byggas både i stadsmiljö och i tätorterna på landsbygden. Om vi ska få till detta behöver vi kunna prioritera investeringar i de tätorter som ligger utmed järnvägen lite högre än vad vi hittills gjort och därför står vi för en JA-linje.”
Miljöpartiet: JA
Vi har länge arbetat för att utveckla tätorterna längs med järnvägsspåren för att säkerställa god tillgång till service och hållbara transporter på landsbygden. Vi har också kämpat för att bevara grönområden och skyddsvärd natur i exempelvis Eriksberg, Lunsen och Malma. Därför tror vi att ett ja i folkomröstningen ger de bästa förutsättningarna för en hållbar utveckling i hela kommunen, men ser det huvudsakligen som ett sätt att inhämta Uppsalabornas synpunkter om kommunens framtid.
Moderaterna: BLANKT
”Vi behöver stoppa den politiska cirkusen i Uppsala kommun, därför ska man rösta blankt i den lokala folkomröstningen. Uppsalaborna förtjänar ansvarsfull politik, inte hemliga avtal. Ett ja eller nej ändrar inte några planer. Moderaterna vill bygga ett tryggare och trivsammare Uppsala med mer frihet för Uppsalaborna. Därför står vi inte bakom denna oseriösa omröstning som ställer stad mot land och hoppas att fler vill visa de som styr att ett annat Uppsala är möjligt. Visa ditt engagemang och rösta blankt.”
Kristdemokraterna: BLANKT
”Vi hade velat ha en folkomröstning om spårväg. Där hade vi förordat ”nej”. Nu blev det inte så och nuvarande frågeställning tycker vi är meningslös. För att den är mångtydig, svårtydd, oklar och dessutom finns det inget parti som förordar att rösta ”nej”. Vi hade kunnat sympatisera för ”ja” men ett ja riskerar att leda till att man gör Vattholma och Storvreta till nya Knivsta med 1000-tals nya bostäder. Det vill vi inte riskera vilket också är argument för blankröst!”
Centerpartiet: BLANKT
”Vi anser att det är resursslöseri av våra skattemedel och riskerar att öka politikerföraktet. De partier som förordar svarsalternativ ”JA” har helt olika tolkningar av vad det innebär, vilket visar utmaningen med en så otydlig fråga. Centerpartiet är för att vi stärker medborgarinflytandet och anser att Uppsala kommun borde ha haft en folkomröstning innan vi ingick i avtal med staten om att bygga 33 000 bostäder i sydöstra och södra Uppsala och spårväg. Vi anser att folkomröstningen är en politisk konstruktion för att lösa ut politiska knutar mellan S och UP, det är fel anledning till att lägga skattemedel på en folkomröstning. ”
Liberalerna: BLANKT
”Liberalerna förordar att rösta blankt i folkomröstningen. Bakgrunden till detta är att den stjäl fokus och resurser från Europaparlamentsvalet – tid och pengar vi istället borde ägna de viktiga EU-frågorna. Det enda rimliga är därför att rösta blankt på valdagen och underkänna den orimliga och otydliga frågeställningen.”
Sverigedemokraterna: BLANKT
”Vi rekommenderar att man röstar blankt, för att visa att man inte accepterar den här fusk-omröstningen där det inte spelar någon som helst roll vad man röstar på. Det kommer inte att påverka någon utveckling överhuvudtaget.”