Montage. Nyckeln till ett gott företagsklimat är enligt Svenskt näringsliv ett gott samarbete mellan kommun och företagare. Foto: SVT / Svenskt Näringsliv

Företagsklimatet växlar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Blandat resultat för länets kommuner när Svenskt näringsliv ber de lokala företagen att betygsätta företagsklimatet.

– Vår undersökning är en temperaturmätning av företagsklimatet i kommunerna, säger Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt näringsliv.

På måndagen presenterade Svenskt näringsliv resultatet av årets mätning av företagsklimatet i landet. I Uppsala län har det försämrats något sedan föregående år, vilket det också har gjort så sakteliga sedan 2009.

Men riktigt stora förändringar syns i en del kommuner. Knivsta rankas bäst med ett snittbetyg på 3,55 på en skala 1-6 där 1 är dåligt och 6 utmärkt. Jämfört med i fjol är resultatet bättre, men tittar man fyra år bakåt i tiden är företagsklimatet sämre nu.

”Ömsesidig respekt”

På andra plats ligger Heby kommun som gjorde ett rejält skutt mellan år 2015 och 2016, följt av Tierp och Enköping.

– De kommuner som verkligen tar sina företagare på allvar och där det finns en ömsesidig respekt och att man arbetar för ett bra företagsklimat, där lyckas man. Tierp är ett sådant exempel, det blir bara bättre företagsklimat för varje år som går och man går sakta men säkert uppåt, säger Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt näringsliv.

De fyra toppkommunerna ligger över både rikssnittet på 3,36 poäng och länssnittet på 3,21.

Uppsala kommun i botten

Företagsklimatet upplevs däremot ha blivit allt sämre i länets övriga kommuner, Håbo, Älvkarleby, Östhammar och Uppsala, de senaste åren. Sämst placering får nu Uppsala på 2,84 poäng.

– Eftersom Uppsala kommun är en ganska stor organisation tar det tid att få med sig alla på tåget och att alla verkligen ska känna att man tar frågorna på allvar. Till exempel vad gäller bygglov har det snabbats upp väsentligt men det finns låsningar i andra frågor. Där är upphandlingar en fråga som har retat upp företagare i kommunen, säger Anna-Lena Holmström, regionchef på Svenskt näringsliv. 

Den nationella mätningen baseras på 31.000 företagare och 7.000 politikers svar som lämnats under januari-april 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.