Foto: Privat

Forskare: ”Lärarna saknar kompetens”

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Mattebo forskar om ungdomars sexualitet vid Uppsala universitet och Mälardalens högskola. Hon tycker att det är ett problem att lärare i dag undervisar i sex- och samlevnad parallellt med andra ämnen.

Till vardags utbildar hon barnmorskestudenter om hur de ska bemöta ungdomar och andra människor om sex och samlevnad. Men också om jämställdhet och HBTQ-perspektivet.

– Man ska vara noggrann med att inte ta för givet att det ska vara på ett visst sätt, säger Magdalena Mattebo.

Skolinspektionen har i sin senaste rapport från hösten 2017 konstaterat att sexualundervisningen inom grund- och gymnasieskola är bristfällig på flera skolor, då lärare många gånger saknar kompetens inom området.

Något som även forskaren Magdalena Mattebo tycker är ett problem.

– Lärarna har oftast flera ämnen att undervisa i. Att sexualundervisningen integreras ihop med andra ämnen ingår i läroplanen sedan 2011, men finns det inte personal som är tillräckligt utbildad eller kan ta in olika perspektiv, så får det inte samma effekt, säger hon.

”Det blir utlämnande”

Hon hade hellre sett att elevhälsan, ungdomsmottagningen och skolan tillsammans kan samarbeta runt sex- och samlevnadsfrågorna. För att ta fram tydliga metoder och innehåll som blir lika för alla skolor.

– Som det är nu så blir det väldigt utlämnande till den läraren som kanske tycker det är intressant, säger Magdalena Mattebo.

Frågor som oftast tas upp handlar mest om preventivmedel och könssjukdomar, men inte lika mycket om relationer, kroppsideal, HBTQ-frågor, eller hur man beter sig när man söker information på nätet.

– Internet är ju fantastiskt, men då behöver man också lära sig källkritik, hur man som elev ska bemöta det som finns på nätet, säger Magdalena Mattebo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.