• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Lovisa Sköld på SCB om de sjunkande födelsetalen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I flertalet kommuner i landet går barnafödandet ner. I klippet berättar Lovisa Sköld på SCB vad det kan få för effekter om trenden håller i sig. Foto: Karl Schriever-Abeln (SBC) och SVT

Forskaren: ”90-talisterna föder inte barn som förväntat”

Publicerad

Barnafödandet går ner i Sverige. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) föddes det första halvåret i år 51 600 barn i landet, 3 000 färre än förra året och en minskning med 5,5 procent.

Vi får gå tillbaka till 2003 för att hitta färre födda barn i Sverige under årets första sex månader, enligt Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker vid SCB.

Uppsala kommun tillhör en av de 193 kommuner i landet där barnafödandet går ner. Förra året föddes det 2 751 barn i Uppsala och de närmaste åren räknar SCB med att vi får se en nedåtgående trend. 2025 väntas antalet födda ligga på 2 705 barn i Uppsala.

Klippet: Befolkningsstatistikern: Det här blir konsekvenserna av färre födda barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.