Foto: SVT

Förskoletimmar – stora skillnader i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av 2000-talet har barn till föräldralediga och arbetssökande fått gå minst tre timmar om dagen, eller 15 timmar i veckan på förskolan. Men en kommun kan välja att erbjuda mer tid, vilket hälften av Uppsala läns kommuner idag gör.

Det är vad regeringen anser vara acceptabelt, och vad kommunerna enligt lag måste erbjuda. Elin Borg i Uppsala har sin son Gabriel på förskolan två dagar i veckan, och utnyttjar därmed 15 timmar i veckan.

– Jag är hemma med min minsta, och jag vill ha Gabriel hemma lite mer än bara på helgerna, säger hon.

FÖRSKOLETIMMAR UPPSALA LÄN

LÄS MER: Forskare: Mammor, sluta ha dåligt samvete!

Pedagogisk stimulans

Enligt Skolverket behöver barnen de 15 timmarna bland annat eftersom förskolan erbjuder pedagogisk stimulans för utveckling och lärande. Och för att barnen får tillgång till en barngrupp där de kan utveckla positiva relationer med både andra barn och med vuxna.

Men en kommun kan alltså välja att erbjuda mer tid, vilket hälften av Uppsala läns kommuner idag gör. Håbo och Älvkarleby erbjuder 25 timmar i veckan. Enköping höjer från 15 till 20 timmar, medan Uppsala sänker från 30 till 20. Förändringar som börjar gälla nästa sommar. Heby, Knivsta, Tierp och Östhammar erbjuder idag 15 timmar.

”Naturligt att ha henne hemma”

I Uppsala kommun berörs drygt 1.500 barn av minskningen till 20 timmar. Men alla väljer alltså inte att utnyttja tiden i förskolan. 300 av barnen till arbetssökande och föräldralediga i Uppsala stannar hemma helt. Tvåbarnsföräldern Maritza Maturana i Uppsala har valt att ha sin äldsta dotter hemma på heltid.

– Jag hade ändå tänkt ha henne hemma ett och ett halvt, två år. Sen blev jag gravid, och då blev det ännu mer naturligt att ha henne hemma.

Så här många timmar får barn till föräldralediga och arbetslösa gå i förskolan:

Håbo: 25 timmar

Älvkarleby: 25 timmar

Enköping: 20 timmar

Uppsala: 20 timmar

Heby: 15 timmar

Knivsta: 15 timmar

Tierp: 15 timmar

Östhammar: 15 timmar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FÖRSKOLETIMMAR UPPSALA LÄN

Mer i ämnet