Foto: SVT

Skärgårdsöar får stärkt brandskydd

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen får Uppland ett nytt brandvärn. Skärgårdsöarna utanför Östhammar ska få ett förstärkt brandskydd och det är scoutkåren på Vässarön som är redo att rycka in när larmet går.

Till öarna i ytterskärgården kan det ta upp till 30 minuter för det ordinarie brandförsvaret att nå fram till en brand. Tidsaspekten kan vara avgörande när det gäller brandbekämpning.

– Kan man upptäcka och sätta in åtgärder tidigt vid ett brandförlopp så behöver det inte utvecklas någon stor brand, säger Charles Ågren, operativ chef vid Uppsala brandförsvar.

Scoutpersonal blir brandvärn

Valdemar Eriksson, Ö-chef Suzannah Bergström, intendent och Hans Westerberg, tillsyningsman utgör kärntruppen i Vässaröns nya brandvärn. Foto: SVT

Därför startas nu ett brandvärn på Vässarön. Brandvärnet består av den fast anställda personalen hos Stockholms scoutdistrikt, som äger och förvaltar ön. De tre anställda har nu fått utbildning för att kunna leda en framtida insats.

På Vässarön har scouterna lägerverksamhet och det kan finnas, förutom 2 000 barn också många ledare på ön sommartid. Nu ska material, manskap och kunskap kunna komma till användning även för insatser på öarna runt omkring Vässarön.

– Vi har en god vana att öva mycket och jobba tillsammans i grupp. Det är lätt hänt att stirra sig blind på slangar och pumpar, men den viktigaste resursen är alla funktionärer som är här och kan ställa upp. Vi känner oss väl rustade för det vi kan komma att möta, säger Valdemar Eriksson, ö-chef på Vässarön.

Bygger på frivillighet

På Vässarön bedriver scoutkåren lägerverksamhet Foto: SVT

Ett brandvärn bygger på frivilliga insatser. Personalen har inte någon jour eller krav på att kunna inställa sig när larmet går. Men man finns ofta på plats i skärgården och personalen får betalt om man rycker ut. Suzannah Bergström är intendent på Vässarön och anställd av scoutkåren. Hon kommer stå för logistiken vid en eventuell insats.

– Jag kommer att se till att alla inblandade får mat och dryck, att det blir rätt folk inkallade och att de kan få avlösning, säger hon.

Ögon och öron

Brandvärnet blir nu en del av Uppsala brandförsvars förstärkning av brandskyddet på landsbygden.

– Vi kan vara snabbt på plats och göra nytta men även vara ögon och öron åt brandkårens räddningsledare. Vi kan till exempel rapportera att branden inte är så farligt eller rapportera att det behövs sjukvårdspersonal. Så det handlar även om att komma in med information, säger Valdemar Eriksson.

Det finns olika sorters brandförsvar i Uppsala:

Heltidsbrandstationer som har bemanning dygnet runt.

Deltidsbrandstationer som har beredskap för när olyckan är framme. Här arbetar räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB).

Brandvärn eller räddningsvärn som det även kallas finns sedan tidigare på Gräsö och Hållnäs. Det bygger på frivillighet där räddningspersonalen inte har kravet att kunna inställa sig vid larm.

I Öregrund och på Skarholmen vid Ekoln finns det avtal mellan sjöräddningen och brandförsvaret om transporter och hjälp vid insatser

Källa: Uppsala brandförsvar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet