– Många av de hundratusentals flyktingar som kommit till Sverige har upplevt någon traumatisk händelse, säger Manuel Fernandez, överläkare och avdelningschef på mottagningen för transkulturell psykiatri vid Akademiska sjukhuset. Foto: SVT

Försvarsövning kan trigga krigstrauman

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår den stora försvarsövningen Aurora 17 i bland annat Uppsala län. Det innebär att civila kan komma att stöta på Försvarsmakten i sin vardag – en upplevelse som kan vara obehaglig för personer med krigstrauman.

– Om en person har varit sjuk med posttraumatiskt stressyndrom och går ut på gatan och ser svenska soldater som springer och militära fordon, då kan personen påverkas i en hel vecka, säger Manuel Fernandez som är överläkare och avdelningschef på mottagningen för transkulturell psykiatri vid Akademiska sjukhuset.

Trauma och PTSD

Varje år behandlar mottagningen mellan 100 och 150 flyktingar och invandrare. Främst personer med olika flyktingtrauman, som till exempel krigsupplevelser, etnisk rensning, och upplevelser av fängelse- och tortyr. Enligt Manuel Fernandez yttrar sig posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) ofta med fysiska symptom.

Aurora 17

– Många av de hundratusentals flyktingar som kommit till Sverige har upplevt någon traumatisk händelse, men det betyder inte att de är sjuka. Men de som är sjuka och har utvecklat PTSD är de som mår som sämst. De får svår ångest, ont i kroppen och svår hjärtklappning, berättar han.

Hesa Fredrik orsakade rädsla

Aurora 17 är den största försvarsövning som genomförs i Sverige sedan 90-talet. Då försvaret övar på andra platser än vanligt, innebär det att privatpersoner kan komma att stöta på soldater, pansarfordon och militärflygplan i sin vardag.

Amil Sarsour är ordförande för Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala, SIU. När Amil kom till Sverige från Palestina på 90-talet drabbades han själv av ångest första gången han hörde varningssystemet Hesa Fredrik.

Amil Sarsour är ordförande för Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala, SIU. Foto: SVT

– Jag tittade runt och undrade vem jag skulle vända mig till. Betyder det här att en flygattack pågår? Till slut fick jag information om att det var något normalt. Det var ett varningslarm för 30 år sedan. Tänk på alla de som nyligen kommit till Sverige och får se delar av Aurora 17 på gatorna, säger han.

Viktigt med information

Manuel Fernandez anser att det är viktigt att information om övningar som Aurora 17 går ut till hela samhället, så att personer med trauma eller post-traumatiskt-stress-syndrom kan förbereda sig.

– Om personen vet var han kan träffa på soldater eller se militärfordon, då kan han välja att ta en annan väg och undvika det. Så informationen kan leda till att färre påverkas på ett allvarligt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 17

Mer i ämnet