Missing People letar försvunna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Därför ska du hellre ringa en gång för mycket till polisen om någon försvunnit, enligt Maria Wolmesjö. Foto: SVT

Försvunna människor – så kan du hjälpa närstående

Publicerad

I början av augusti försvann en äldre man i Skutskär. Han är fortfarande inte återfunnen. Utöver honom saknas just nu ytterligare en äldre man och två äldre kvinnor i Uppsala län, enligt Missing People. Ett par av dem har varit borta i flera år.

– Den vanligaste orsaken till att människor inte hittas är att de hunnit för långt bort, säger Maria Wolmesjö, docent socialt arbete vid Högskolan i Borås.

Förutom äldre människor är det även vanligt att svamp- och bärplockare försvinner, samt personer med psykisk ohälsa. Som anhörig är det viktigt att känna till riskerna.

– När en person försvinner börjar många leta själva, men det bästa man kan göra är att larma polisen så fort som möjligt, säger Maria Wolmesjö.

I videon: Så kan du förebygga att en anhörig i riskgrupp försvinner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.