• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Daniel Molin, onkolog på Akademiska sjukhuset. Foto: TT/SVT

Brist på cancermedicin vid Akademiska sjukhuset

Publicerad

Bristen på livsavgörande läkemedel är inte på väg att lösas. Snarare förvärras situationen. Det menar Daniel Molin, onkolog på Akademiska sjukhuset.

SVT rapporterade i början av juli om att det råder en allvarlig brist på flera läkemedel i bland annat Sverige. Ett sådant är läkemedlet Vincristine, som används i kombination med andra cellgifter för att bland annat behandla leukemi och lymfkörtelcancer.

Hur nära är det att Akademiska sjukhusets lager av Vincristine tar slut? 

– Våra patienter får Vincristine som ordinerat i sina kurer. Men hur länge våra lager räcker vet jag inte, säger Daniel Molin, onkolog på Akademiska sjukhuset.

Restnotering innebär inte en kris

Läkemedelsverket meddelar att de noterar många restnoteringar just nu.

– Men en restnotering betyder inte nödvändigtvis att det råder brist på läkemedlet. Vad det egentligen innebär är att tillverkande företag inte har en normal leveransvolym just nu, säger Mårten Forrest, kommunikationsstrateg på Läkemedelsverket.

Exempelvis är restnoteringen på litium tillbakadragen sedan förra veckan.

– Företaget levererar nu litium som vanligt igen, säger Mårten Forrest.

”Växande problem”

Daniel Molin poängterar att problemet gäller flera olika läkemedel och är ett växande problem.

– Problemet kvarstår. Inte bara för läkemedlet Vincristine, utan även allt fler andra läkemedel – inte minst inom cancervården, säger Daniel Molin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.