Tusentals hushåll i Uppland saknade på söndagen fortfarande elförsörning, hundratals av dem i Tierp, Östhammar och Uppsala kommuner. Foto: SVT

Fortfarande strömlöst för tusentals hushåll på Upplandskusten

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen har över 300 personer jobbat med bland annat skogsröjning och att dra ledningar. Nu varnas också privatpersoner för att själva försöka röja i bråten.

– Det är förenat med livsfara, säger Mikael Petrovic Wågmark, Vattenfall.

– Vi har ju kallat in alla möjliga resurser som finns att tillgå från övriga landet. Det är mycket skogsröjning av träd som ligger mot stolpar. Vi försöker koppla in så mycket som möjligt. I vissa fall får man bygga om från grunden igen och dra nya ledningar. Det är ett ganska tungt arbete, säger Mikael Petrovic Wågmark, presschef vid Vattenfall.

– Sedan igår har vi fått ned antalet strömlösa hushåll med omkring 5000, så det går framåt men det är besvärligt på sina håll.

Stormen Alfrida i Uppsala län

300 i arbete

På söndagseftermiddagen saknar fortfarande omkring 11 000 hushåll ström efter stormen Alfridas framfart i veckan. Omkring 500 ligger i Östhammars och Tierps och Uppsala kommun i Uppsala län, och uppåt 10 000 hushåll i Norrtälje kommun.

Prognosen är fortfarande att de värst drabbade områdena kan förbli strömlösa till på torsdag.

– Men i Östhammars kommun har vi prognosen att strömmen kan vara åter på Bjurön ikväll, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Hur mycket personal har ni haft ute under helgen som jobbat?

– Alla resurser som finns att tillgå har vi försökt rekvirera. Och vi fortsätter få in ännu fler. Det är svårt att ge en exakt siffra eftersom det även rör sig om underleverantörer och liknande, men jag har hört att drygt 300 jobbar just nu och det gäller hela området.

Parallellt med reparationerna försöker Vattenfall ge kunder tillfällig ström via elverk, prioriteringen sker i samråd med kommunerna.

– Vi försöker få tag på så många elverk som möjligt som kan ge tillfällig ström till kunder medan vi jobbar. Där måste kommunerna vara med och prioritera vilka som ska få elverken. T ex priorteras äldreboenden och liknande, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Vattenfall: röj inte själva

Vattenfall vill också varna privatpersoner, mark- och stugägare och andra från att själva handgripligen ta sig an röjningsarbete:

– Vi vill uppmana till försiktighet. Vad jag hört har ingen råkat ut för något. Men om man kliver runt i bråtet bland träd och annat som ligger kan man komma åt elledningar också. Det är förenat med livsfara. Man får absolut inte röra någon ledning som ligger, säger Vattenfalls Mikael Petrovic Wågmark.

I Östhammar och Norrtälje håller Vattenfall öppet med tillfälliga mötesplatser mellan 10-14 även måndag och tisdag dit man kan vända sig för dialog eller information. Vattenfall bedömer att man inte sett liknande skador sedan stormarna Gudrun och Per för dryga tiotalet år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Alfrida i Uppsala län

Mer i ämnet