Under nyårsnatten förra året checkade Lina Åhnberg in på ett hundvänligt hotell på Arlanda tillsammans med sin assistanshund Rex – långt ifrån nyårsfyrverkeriernas smällar.
– När vi är ute och han hör höga ljud springer han iväg. Det blir även en fara för mig eftersom att jag sitter i rullstol, och då dras med, säger Lina Åhnberg.
”Fick mitt liv tillbaka”
Lina Åhnberg lever med en kronisk bindvävssjukdom och sitter i rullstol. Hon klarar stora delar av vardagen på egen hand, men behöver hjälp av Rex när det kommer till den psykiska hälsan.
Efter en flerårig lång kamp mot anorexi, depression och ångest där sjukhusvistelser blev vardag träffade Lina Åhnberg hunden Rex. Hon säger att han var hennes räddning.
– Jag fick mitt liv tillbaka tack vare honom.
När Lina Åhnberg är på väg att drabbas av en panikångestattack märker Rex av det, bland annat på hennes kroppsspråk. Då brottar han ned henne på marken och lägger sin kroppsvikt på henne för att lugna hennes nervsystem.
Vädjar till allmänheten
Lina Åhnberg förstår charmen med att få se den mörka himlen spricka upp av färgsprakande raketer under nyårsafton, men anser att djurens hälsa borde gå först.
– Om man ska skjuta raketer önskar jag åtminstone att man höll det till en nyårsnatten.
I klippet: Hör Lina Åhnberg berätta vad fyrverkerierna under nyårsveckan får för konsekvenser för henne och Rex.
FYRVERKERIER – VAD GÄLLER?
Du måste vara 18 år för att köpa, inneha och använda pyrotekniska varor.
Du måste följa lokala ordningsföreskrifter.
Du behöver söka tillstånd hos polisen om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas.
För övriga områden krävs tillstånd vid alla tidpunkter utom nyårsafton och sista april från kl. 18.00 till kl. 02.00 därpå följande dag.
Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från sjukhus och vårdinrättningar
Källa: Polisen, Uppsala kommun