Allt fler blir vräkta på grund av vanvårdade lägenheter. En av de mer extrema anledningarna bakom detta kan vara om den boende lider av samlarsyndrom (även kallat ”hoarding”).
– Att man lider av samlarsyndrom behöver dock inte betyda att lägenheten är smutsig, säger Gunilla Ekholm, ordförande för Ocd-förbundet i Uppsala och anhörig till en person med tvångs- och samlarsyndrom.
Många som är samlare har även tvångssyndrom (Obsessive-compulsive disorder, ocd). Enligt Ocd-förbundet uppskattas mellan 18-40 procent av patienter med ocd ha symptom på problematiskt samlande.
Påverkar hela familjen
I dag behandlar man ofta tvångssyndrom med kognitiv beteendeterapi (KBT) och läkemedel – men motsvarande behandling finns inte för samlarsyndrom, menar hon.
– Samlarsyndrom påverkar ofta hela familjen och det finns tyvärr ingen behandling för det i dag mer än att samhället tvingas kliva in och rensa bostaden, säger Gunilla och fortsätter:
– Ofta tar man till rättsliga åtgärder, men du dömer ju inte någon som lider av cancer till exempel. Samlarsyndrom är en sjukdom.
Hundratusentals drabbade
Två till fem procent av den svenska befolkningen uppskattas vara hoarders, enligt Ocd-förbundet. Gunilla berättar att det antagligen finns ett stort mörkertal.
– Det är ingenting man är stolt över och få vill träda fram och berätta om det, säger Gunilla Ekholm.
I klippet: Gunilla om behovet av vård för ”hoarders”.
Om hoarding
En ”hoarder”, är en person med patologiskt samlande.
Andra benämningar för patologiskt samlande är ”samlarsyndrom”, ”samlarmani”, ”sjukligt samlande”, ”hoarding”, ”tvångsmässigt samlande” och ”tvångssamlande”.
Till skillnad från vanliga samlare saknar de flesta personer med patologiskt samlande förmågan att ordna och organisera sina samlingar. Resultatet blir högar av ägodelar som består av en blandning av värdelösa och värdefulla föremål, vilket gör att det kan vara svårt att hitta sådant som viktiga papper och räkningar.
Källa: OCD-förbundet