Trots att regeringen skjutit till pengar för jämställdhetsintegration de senaste åren, så finns det områden där det inte hänt så mycket. Andelen kvinnliga doktorander inom området naturvetenskap och teknik vid Uppsala universitet har stått och stampat på runt drygt 30 procent sedan 2014. Andelen kvinnliga professorer i landet har ökat den senaste tioårsperioden, men kvinnorna är fortfarande i minoritet. Ungefär var tredje professor vid Sveriges univerisitet och högskolor är i dag en kvinna.
– Det ser likadant ut hos oss, säger Pernilla Björk är kommunikationsdirektör vid Uppsala universitet.
Når inte regeringsmål
Uppsala universitet har egna mål och riktlinjer, men man har också att rätta sig efter de mål som regeringen satt upp. I år har regeringen som ambition att 48 procent av alla nya nyrekryterade professorer till Uppsala universitet ska vara kvinnor. Universitetet möter det målet med ett jämställdhetsspann. Inom alla discipliner och på alla nivåer ska könsfördelningen ligga inom 40-60 procent.
– Det är ett mycket ambitiöst mål, men vi når inte upp till det. Just nu ligger vi på 38 procent nya, kvinnliga professorer.
Handlar om att attraktivitet
Att inte vara en jämställd arbetsgivare rakt av, vad får det för konsekvenser?
– På sikt handlar det om att vara en attraktiv arbetsgivare.
Vad måste till för att skynda på utvecklingen åt rätt håll?
– Jag tror att vi måste fortsätta att jobba systematiskt; att ha det här uppe till diskussion jämt. För det här är en kvalitetsfråga.
Om fem år vad hoppas du har hänt då?
– Då hoppas jag att de flesta forsknings- och utbildningsmiljöer är jämställda.