I dag presenterades årets sommarvärdar i Sveriges Radio P1. 58 sommarpratare med varsitt program. Bland de 58 sommarpratarna finns fyra med mer eller mindre koppling till Uppsala län.
Serietecknare med dräpande repliker
Först ut bland Upplänningarna är serietecknaren Mia Hemmingsson, som är född i Uppsala. Hennes serier beskrivs ofta som svartsynta, träffsäkra, lätt absurda och med klarsynta, dräpande repliker. Hon är utbildad på Konstakademien i Trondheim och Wiks folkhögskola. Nina Hemmingsson debuterade 2004 med albumet Hjälp! skrivet tillsammans med Sara Olausson. Hennes serier har synts i tidningar som Galago, Arbetaren och Aftonbladet. Hon har tilldelats Karin Boyes litterära pris och Svenska Serieakademins pris Adamsonstatyetten. Promenerar minst fem kilometer varje dag.
– ’Inte en kontaktannons precis’, så skulle mitt Sommarprat kunna heta, eller ’Hur pennorna räddade mitt liv’, säger hon.
36-årig zombieöverlevnadsexpert
Zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer från Örsundsbro, som blev vald till lyssnarnas Sommarvärd. Herman Geijer är cirkelledare på Arbetarnas bildningsförbund, ABF. Är aktuell med boken Zombieöverlevnad: Din guide till apokalypsen. Tror inte själv att det finns zombier, det vill säga döda människor som väckts till liv och blivit människoätande monster, utan ser begreppet som en metafor för yttre hot som kan rubba vår existens.
– Genom att använda ett fiktivt scenario som zombier går det att diskutera verkliga hot, risker och katastrofer som samhället står inför. Kan vi överleva i naturen? Hur skulle vi reagera på en katastrof, säger han.
”Att gå i kloster är som att hoppa bungyjump”
Syster Karin blev 2014 mottagare av priset ”Årets livsgärning” på Svenska Hjälte-galan. Hon gick i kloster när hon var 25 år och har sedan 1983 varit nunna i Alsike. Klostret har i snart 40 år tagit hand om flyktingar i nöd. Klostrets tre Helgeandssystrar tilldelades 2012 Ickevåldspriset av Kristna Fredsrörelsen. Klostret uppmärksammades stort i media 1993 i samband med en razzia då polisen med våld förde bort gömda flyktingarna därifrån. En händelse som i efterhand kommit att kallas ”den svarta onsdagen”. Hundratals flyktingfamiljer har passerat klostret genom åren. En del har stannat några timmar, andra i flera år.
– Mitt Sommarprogram ska handla om medmänsklighet, om vikten av att våga lyssna och se. Att gå i kloster är som att hoppa bungyjump, säger Syster Karin i en presskommentar.
Prisad nanoprofessor
Maria Strømme blev som 34-åring Sveriges yngsta professor i ett teknikämne. Hon är verksam som professor i nanoteknologi vid Institutionen för teknikvetenskaper på Uppsala universitet. Maria Strømme ligger bakom en, till att börja med slumpartad, världssensation som gör det möjligt att till exempel lösa upp svårlösliga läkemedel, de nya materialet Upsalite. Hon har prisats både för sin forskning och för förmågan att göra teknik begripligt för allmänheten. Sporras av att lösa verkliga problem för människor.
– Vi befinner oss just nu i början av en teknikrevolution som kommer att ändra vårt sätt att leva totalt, och ge oss verktyg för att effektivt bota cancer, få förlamade att gå, göra det möjligt att själva ta reda på vilka risker vi har att få vissa sjukdomar i framtiden. Det tänker jag prata om. Och om hur Sverige kan dra nytta av nanotekniken, säger hon.
Då sommarpratar Upplänningarna
Nina Hemmingsson 6 juli
Herman Geiijer 15 juli
Syster Karin 24 juli
Maria Strømme 11 augusti
Källa: Sveriges Radio.