Orsaken hittad – här är roten till bajsfloden i Storvreta

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Uppsala vatten hittat orsaken till avloppsstoppet i Storvreta. Det var naturen som var boven i dramat och enligt det kommunala bolaget har omkring 700 kubik sipprat upp dagligen – i flera veckors tid. Nu väntar sanering.

Enligt Lasse Stenström på Uppsala vatten så är det rötter från ett träd som kilat fast i en brunn som orsakade stoppet, som i sin tur ledde till att avloppsvatten började läcka upp.

Läckan upptäcktes av boenden i området och Uppsala Vatten började undersöka problemet i onsdags. I går spolades stoppet upp med hjälp av en spolbil. På fredagsförmiddagen var både Uppsala vatten och representanter från kommunens miljöförvaltning på plats i skogen för att filma ledningen, och det var då själva orsaken upptäcktes.

– Det mesta avloppsvattnet kan vi tappa tillbaka in i den befintliga ledningen, säger Bertil Lustig, VA-chef på Uppsala vatten.

Enligt Uppsala Vatten har ungefär 700 kubikmeter avloppsvatten sipprat upp dagligen. I nuläget är det oklart hur länge stoppet har pågått, men bedömningen är i åtminstone flera veckors tid.

Foto: Mattias Hammarsten/Privat

Har ni inget system som larmar när den här typen av stopp uppstår?

– Nej, det är svårt att bevaka de här ställena, totalt har vi ju 60 mil ledningar. Men vi får se över våra rutiner efter det här, säger Bertil Lustig.

Saneringen kommer att ta några dagar, och samtidigt kollar miljöförvaltningen så att inte grundvattnet förorenats.

– Just nu finns ingen akut risk för grundvattnet. Men vi har kontaktat de fastighetsägare i närheten som har egna brunnar och tagit prover på vattnet – hittills har de proverna inte visat på några föroreningar, säger Patrik Brodd, enhetschef på miljöförvaltningen.

Kommunalt vatten påverkas inte

Enligt Lasse Stenström på Uppsala vatten så ska inte vattnet i hushållen hos de boende i närheten vara drabbat av läckan.

– Det kommunala vattnet i Storvreta kommer från andra sidan ån, så det påverkas inte.

Just nu håller Uppsala vatten på att göra provtagningar av några dricksvattenbrunnar som finns i närheten.

– Vi kommer att fortsätta ta prover framöver, för att se om det möjligen har spridit sig till dem, eftersom att vi inte vet hur länge läckan har pågått, säger Lasse Stenström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.