Eva Bekkevik, ordf. i brf Knivstahus 2, och Mattias Norrby (KNU), ordf. i bygg-och miljönämnden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Bekkevik, ordf. i brf Knivstahus 2, och Mattias Norrby (KNU), ordf. i bygg-och miljönämnden. I klippet får ni svaret varför de jublar. Foto: Erik Leijonhufvud/SVT

Här får 5G-bråket i Knivsta en ny vändning: ”Jaha, ojdå”

Uppdaterad
Publicerad

Skymd utsikt, risk för värdeminskning, en barnfara och negativ inverkan på ett naturområde. Kritiken från Knivstabor mot planerna att bygga ett 30 meter högt mobiltorn ett stenkast från hus och skola har varit massiv.

5G-utbyggnaden har stött på patrull i Knivsta, eller i området Ängby närmare bestämt. Den bygglovsansökan som lämnats in från en mobiloperatör möts av kritik bland boende, och från bygg- och miljönämnden är det kalla handen. Ärendet har överklagats en gång och kommunen väntar sig en segdragen process i flera instanser.

– Jag tror att företaget kommer att pröva det här så långt det går, och vi kommer säga nej så långt det är möjligt, säger Mattias Norrby (KNU) som är förste vice ordförande i bygg- och miljönämnden.

Kraftigt motstånd

Han menar att motståndet är så pass kraftigt att det inte går att säga ja. Dessutom avviker byggplanerna från gällande detaljplan.

– Vi hoppas att vi tillsammans med operatören kan hitta en bättre plats att bygga på, säger Mattias Norrby.

Bostadsrättsföreningen Knivstahus 2 finns bland de kritiska rösterna: ”Den föreslagna placeringen ligger i nära anslutning till våra bostäder och vi är säkra på att detta kommer att medföra en värdeminskning för våra medlemmar med en 30 meter hög mast i blickfånget”, står det i inlagan till kommunen.

Betonar den gemensamma nyttan

Företaget bakom planerna betonar i en inskickad skrivelse till kommunen att ”radiomaster utgör en del av infrastrukturen och tjänar ett allmännyttigt ändamål”. I dialogen med kommunen har man tidigare argumenterat för att den gemensamma nyttan bör gå före den påverkan en mast får på de boende.

Klippet: Här får hon beskedet från SVT. Reaktionen: ”Jaha, ojdå.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.