Här får Knut Knutsson ”uppleva” van Gogh – utställning öppnar på Fyrishov

Uppdaterad
Publicerad

På Fyrishov mäter van Gogh-bilderna nästintill upp till taket, beskurna i olika former och vissa av dem rörliga.

SVT besökte utställningen ”Van Gogh Alive” med Antikrundan-experten Knut Knutsson, som har extra gott öga till den nederländske målaren.

– Sanslösa bilder – men det där gillar jag inte, säger han och pekar på en enorm bild med animerat vatten.

Utställningen – där man satt samman 3 000 högupplösta bilder som projiceras på jättelika dukar, koreograferade i takt till stämningsmusik – har tidigare satts upp i 70 städer världen över.

– Det kommer säkert finnas kritiker som inte gillar det, men huvudsyftet har varit att introducera konst för en publik som inte brukar besöka gallerier, som kanske är mer vana med en digital värld. Vi vill göra tavlorna levande, helt enkelt, säger producenten Rob Kirk.

I klippet ovan kan du se Knut Knutssons känsloamma reaktion på de uppskalade van Gogh-målningarna.

Det här är Vincent van Gogh

Vincent van Gogh, född 1853 i nederländske Zundert, var en postimpessionistisk målare och anses vara en av de mest inflytelserika personerna i den västerländska konstens historia.

Under sitt verksamma decennium skapade han flera tusen konstverk, varav bara ett tjugotal lyckades han under sin livstid sälja i utbyte mot mat. I dag kostar verken ofta över en halv miljard styck.

Den som inte känner till Van Goghs målningar har säkert hör om hans tragiska livsöde, kantat av psykisk ohälsa och alkoholmissbruk. Han led av psykotiska episoder och vanföreställningar, och blev intagen på ett mentalsjukhus där produktiviteten ökade ännu mer.

År 1890 tog van Gogh livet av sig, bara 37 år gammal, genom att avlossa en revolver in i sin egen bröstkorg.

Över hundra år senare diskuteras det om det var ett självmord eller vådaskott av någon annan. Detsamma gäller historien om den avskurna örsnibben, om han gjorde det på sig själv med ett rakblad eller om det var målaren Paul Gaugin som gjorde det under ett bråk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.