Själva studien baseras på mer än 35.000 kvinnor i åldrarna 30 till 49 år i Uppsala län och pågick i två år mellan 2013 och 2015. Den är även den första studien i världen som jämför två sätt att förebygga livmoderhalscancer.
Kvinnorna delades in i två grupper, där en grupp tog HPV-prov hemma och den andra ett vanligt cellprov hos barnmorskan.
Resultaten visade sedan att de kvinnor som tagit proven hemma och skickat in för HPV-analys, ökade sina chanser för att tidigare upptäcka cellförändringar.
– De kvinnor som då visar sig vara HPV-positiva får ett nytt provtagningskit inom fyra månader och får upprepa testen. Genom att testa två gånger på det här sättet så hittade vi dubbelt så många förstadier till livmoderhalscancer, jämfört med den screeningmetod som används idag i form av cellprov hos barnmorska, säger Ulf Gyllensten, som är professor i medicinsk molekylärgenetik vid Uppsala Universitet.
Når ut till kvinnor som missar provtagningar
Sedan 90-talet och fram till nu har man sett att antalet fall av livmoderhalscancer ökat, berättar Ulf Gyllensten. Något som man tror kan hänga ihop med att inte alla kvinnor tar sina cellprov som de kallas till.
– Vi har gjort tidigare studier som har visat på att det här är användbart för kvinnor som inte kommer på sina cellprovstagningar och även för dem kvinnor som slutar ta cellprov vid 58-års ålder, men som ändå kan vara HPV-infekterade.
Används den här metoden med självtest i region Uppsala idag?
– Nu ligger det på landstingets bord om man vill införa självprovtagning i någon större skala. Vilket vi tycker att den är mogen för och det finns stora vinster att göra. Många som varit med i studien har uppskattat att man kunnat ta provet själv, när man vill. Men det är inte alla kvinnor som tycker det är lätt och då ska man självklart kunna vända sig till barnmorskan som det är idag, säger Ulf Gyllensten.
Socialstyrelsens rekommendationer om screening för livmoderhalscancer
Hälso- och sjukvården bör erbjuda screening för livmoderhalscancer med:
- cellprovtagning med analys för cytologi vart tredje år till kvinnor i åldern 23–29 år.
- cellprovtagning med analys för HPV vart tredje år till kvinnor i åldern 30–49 år samt en kompletterande analys även för cytologi för kvinnor som är cirka 41 år.
- cellprovtagning med analys för HPV vart sjunde år till kvinnor i åldern 50–64 år.
HPV, humant papillomvirus:
HPV, humant papillomvirus, är ett mycket vanligt virus som finns i över hundra olika typer. Några typer kan ge cellförändringar som i ovanliga fall kan leda till cancer, framför allt i livmoderhalsen. Andra HPV-typer kan orsaka vårtor, oftast på händer och fötter. Dessutom finns några typer som kan orsaka vårtor i underlivet, så kallade kondylom.
Källor: Socialstyrelsen och 1177 Vårdguiden.