– Om man utsätts för dålig luft en längre tid är det dåligt men på kort sikt är det inte farligt. Personer med astma är särskilt känsliga, säger Patrik Brodd som är avdelningschef vid miljöförvaltningen i Uppsala kommun.
När det går från att ha varit fuktigt på gatorna av snö, is och regn som solen inte har torkat upp till att bli torrt virvlar partiklar upp i luften. Partiklarna beskrivs som vägdamm och dessa mäts bland annat vid Kungsgatan i Uppsala.
Nivåerna är dem högsta som mätts sedan 2013 och vid rusningstiderna under det senast uppmätta dygnet var topparna långt högre än på andra platser i landet.
– Just nu är det lite förhöjda halter på Kungsgatan av de större partiklarna och kväveoxider som kommer från avgasutsläpp, säger Patrik Brodd.
– Det är viktigt att följa dubbdäcksförbudet eftersom dubbdäck sliter på vägbanan, säger Patrik Brodd.
Förhöjda halter började senare i år
De förhöjda halterna börjar vanligtvis i slutet av februari men i år började det senare eftersom det har varit en längre vinter. Halterna är något som SVT-meteorologen Tora Tomasdottir, som skriver sitt masterarbete vid Uppsala universitet om luftkvalitet, tycker är viktigt att veta om.
– Man tänker att nu kommer våren och man kan vara ute och jogga. Det kan man absolut göra men jag tycker det är att föredra att springa i en park eller längs Fyrisån, där det är mindre trafik och låga hus. Där är det mindre koncentration av partiklar, säger Tora Tomasdottir.
Vägdammet kan i år dröja sig kvar längre än vad det brukar göra berättar Tora Tomasdottir.
– Min gissning är att det flyttar sig tre veckor fram i tiden till mitten av maj. Det är svårt att säga när det slutar, utan det är så att det avtar och på sommaren är det låga nivåer, säger Tora Tomasdottir.