Spriten ska de ha fört över i PET-flaskor och druckit ur under skoldagen. En av eleverna ska ha kräkts och förts till sjukhus för vård.
Marie Bomark är rektor på Kunskapsskolan, hon ser mycket allvarligt på händelsen, men är samtidigt lättad över att samtliga inblandade har återhämtat sig fysiskt.
– Det här gick mycket fort, men personalen agerade snabbt.
Hur gamla är eleverna?
– Det tänker jag inte gå in på, men jag är rektor för en högstadieskola.
Vilket ansvar har ni som skola?
– Vi har tilltro till våra elever och kan inte gå och lukta på dem, eller kontrollera vad de har i sina flaskor.
Rektor upprörd över nätsprit
Marie Bomark bekräftar att eleverna ska ha kommit över alkoholen via ett Instagramkonto.
– Jag är upprörd över att företag kan utnyttja ungdomars nyfikenhet på det här sättet. Jag har anmält det här, men fått svaret från Instagram att man inte ser det som sitt ansvar.
Lisa Sannervik är polisens presstalesperson vid region mitt. Hon menar att det är svårt att komma åt spritlangningen på nätet.
– Vi får inte använda oss av brottsprovokation och då är det svårt att komma åt problemet. Det här är dessutom amerikanska bolag som det är svårt att få ut uppgifter ifrån.
Men om ni får in tips om försäljning, då agerar ni?
– Om vi får information om platser och tider så kommer det i ett helt annat läge, och vi välkomnar förstås allmänheten att höra av sig, säger Lisa Sannervik.
Tror på samarbete mot nätdroger
Marie Bomark har informerat alla föräldrar på skolan om problemet med droger på Instagram, och hon tänker fortsätta kampen mot langningen.
– Jag tror att vi tillsammans kan lösa det här; om polisen, skolan, socialtjänsten, elever och föräldrar samverkar. Sen måste krafterna bakom Instagram också göra sitt jobb, säger hon.
SVT Nyheter Uppsala har utan framgång sökt representanter från Instagram.