• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Här jobbar forskarna med ett vaccin mot cancer

Publicerad

Varje år dör cirka 20 000 svenskar i cancer vilket gör det till den näst vanligaste dödsorsaken. Några som hoppas på att förändra detta är Uppsalaforskaren Sara Mangsbo och hennes kolleger som jobbar på att ta fram ett universellt cancervaccin.

– Vi hoppas det ska fungera på flera cancerformer, säger hon.

Numera räknas immunterapi, att träna upp kroppens immunförsvar till att attackera en cancertumör, som en av hörnstenarna i cancerbehandling vid sidan om strålning, operation och cellgifter.  

Problemet är att det oftast bara fungerar mot en viss sorts tumörer där det redan finns många T-celler i närheten. Forskaren Sara Mangsbo jobbar vid Uppsala universitet – och för ett läkemedelsbolag – med att förändra detta genom att utveckla ett slags vaccin som fungerar mot i stort sett alla sorters cancertumörer.

– Tumören behöver enzymet telomeras som gör att den kan fortsätta dela sig. Vi försöker skapa syntetiska bitar av det här enzymet som vi injicerar. Då säger vi till kroppen att om du hittar den här biten nån annanstans så ska du dit och attackera tumören, säger Sara Mangsbo.

Kan fungera mot de flesta tumörformer

Än så länge har behandlingen visat på goda resultat mot hudcancer, prostatacancer och lungcancer men eftersom telomerasenzymet är förstärkt i nästan alla tumörformer hoppas man att vaccinet ska fungera mot fler cancerformer.

Vaccinet testas just nu i en studie med lovande resultat. Sara Mangsbo hoppas att ett tidigt godkännande av läkemedlet kan ske kring år 2024, men det kan dröja längre om ytterligare studier krävs.

– Jag tror inte att cancer helt kommer att försvinna men vi kanske kommer kunna ha det mer som en kronisk sjukdom i framtiden, säger hon.

Men det pågår väl forskning över hela världen för att få fram ett vaccin mot cancer – varför skulle just ni lyckas?

– Styrkan med det här är just att det ska kunna bota flera cancerformer. Men visst finns det andra bolag som också jobbar med just telomeras. Och vi som arbetar med det här hoppas ju att det ska komma fler tumörvaccin som kan hjälpa cancerpatienter, säger Sara Mangsbo.

Så det blir lite av en kapplöpning?

– På ett sätt blir det det, men också en process där man kan lära av varandra.

Det här är immunterapi

Att utnyttja kroppens immunförsvar mot cancerceller är ett område där utvecklingen gått framåt med stormsteg på senare år.

  • Immunförsvaret är kroppens skydd mot sjukdomsframkallande ämnen.
  • Det består bland annat av olika vita blodkroppar, celler som är specialiserade på att känna igen främmande ämnen som virus och bakterier och oskadliggöra dem.
  • Tanken med immunterapi är att trimma immunförsvaret så att det blir bättre på att bekämpa tumörceller, som annars är experter på att undkomma försvaret.

De senaste åren har stora framsteg gjorts när det gäller att utnyttja kunskapen om immunsystemet för att utveckla nya cancerbehandlingar.

Källa: Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.