Historier från krigets Ukraina – hon dokumenterar vittnesmål

Uppdaterad
Publicerad

Doktoranden Kateryna Boyko vid Uppsala universitet vill synliggöra ukrainska akademikers upplevelser av kriget.

– Det är viktigt att få de ukrainska rösterna hörda. Det är hjärtskärande när de skriver, säger hon.

När kriget bröt ut i Ukraina kunde Kateryna Boyko inte längre fokusera på sin vanliga forskning inom internet och media. Hon kommer själv från Ukraina och är doktorand vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet. Chefen föreslog att hon skulle samla in historier från akademiker som befinner sig i hemlandet.

– Det är så många rörande berättelser. Jag kände ingen av dem som skickar in historier, men nu känns det som att de alla är mina vänner, säger hon.

Ukrainakriget och Uppsala

För att få tag på deltagare gjorde hon ett inlägg på facebook.

– Mottagandet av det här projektet i Ukraina förvånade mig. Min postning delades ett antal gånger och folk delade på andra webbsidor som förenar ukrainska akademiker över hela världen.

Ett historiskt dokument

Hon har fått in vittnesmål från ett tjugotal akademiker. Några av dem skriver återkommande.

– En biolog skickar sin dagbok till mig varje dag och jag ser alltid fram emot att få läsa den. Jag blir väldigt rörd över hur han värnar om djuren, säger Kateryna Boyko.

Hon menar att berättelserna kan bli ett historiskt dokument. De kommer snart att publiceras på universitetets hemsida och det kan även bli en bok i framtiden.

– Vi måste samla in de här historierna för våra minnen är mycket sköra, särskilt traumatiska minnen från krig. Det är viktigt att dokumentera vad människor kände och hur de fattade olika beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet