Foto: TT

Hundratals ansöker om kontaktförbud årligen

Uppdaterad
Publicerad

Över 10 000 ansökningar kommer årligen in till Åklagarmyndigheten om kontaktförbud. Majoriteten får avslag.

År 2013 gjordes närmare 13 000 ansökningar om kontaktförbud (tidigare kallat besöksförbud), en ökning med 65 procent jämfört mot 2003, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Sedan dessa har siffran legat förhållandevis konstant. Majoriteten av ansökningarna görs gentemot män.

Yxattacken i Gottsunda

I Uppsala län ansöktes det 334 kontaktförbud under 2017 enligt siffror från Åklagarmyndigheten. Antalet har också ökat under de senaste åren. Från 261 år 2014 till då 334 år 2017. Majoriteten av ansökningarna fick dock avslag. Både i länet och i landet.

Kontaktförbud

Kontaktförbud kan beviljas om det finns en klar och konkret risk för att en person trakasserar, förföljer eller begår brott mot en annan namngiven person – nu eller i framtiden. Beslut fattas av åklagare och ska bedömas i varje enskilt fall.

Om en person får ett kontaktförbud gentemot en annan person får den den belagda personen inte besöka, ringa eller på andra sätt kontakta den person som förbudet gäller mot.

Varje beslut om kontaktförbud ska föregås av en så kallad proportionalitetsbedömning uppger Åklagarmyndigheten, vilket innebär att skälen för ett förbud ska vägas mot de konsekvenser det innebär för den person som förbudet är tänkt att gälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yxattacken i Gottsunda

Mer i ämnet