Insekter i Fyrisån bar spår av 33 olika läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

En cocktail av antibiotika, antidepressiva, antipsykotiska läkemedel och antihistaminer. Det har forskare från Uppsala universitet hittat hos insekter i Fyrisån. Och även om det inte är fastslaget tror forskaren Emelie Sedvall att beteendet hos insekterna kan påverkas av substanserna.

– Vi vet ju att vissa av de här antihistaminerna som vi hittat kan påverka beteendet hos larverna, så det är mycket troligt, säger hon.

Totalt fanns spår av 33 läkemedel hos de fem insektsarterna som undersöktes. Mest överraskad är Emelie Sedvall, doktorand inom analytisk farmaceutisk kemi, att de fann så många olika substanser hos insekterna. Hon förvånades också över att den substans de fann högst halter av var antibiotika.

– Det är inte helt bra när man tänker på antibiotikaresistensen som är ett ganska stort problem, säger hon.

Insekterna som studerats hittades i Fyrisån vid Ultuna våren 2019 och nyligen har resultatens sammanställts. Projektet har bedrivits vid institutionen för läkemedelskemi med hjälp av forskare från Umeå.

Kan påverka ekosystemet

– Man vet ju att läkemedel finns ute i miljö, det är ett ganska stort problem. Man är ju rädd att det ska vara giftigt för djur, att de ska dö eller påverkas på olika sätt. Det vanligaste i sådana här fall är väl kanske att det påverkar beteendet hos någon organism och det kan få större effekter för hela ekosystemet.

Hon anser inte att människor behöver oroa sig eftersom det fortfarande handlar om låga nivåer, men det kan påverka djurlivet.

– Om den här lilla insekten får i sig lite läkemedel och äts av ett större djur kanske den får högre nivåer i sig, och det kanske ökar högre upp i näringskedjan. Så det kan vara många djur som påverkas. Framförallt om halterna ökar. Insekterna tros till exempel bli slöare vilket kan hämma deras flyktbeteende.

I klippet: Hör mer om forskningen och se insekterna som studerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.