Så ska läkemedelsresterna i Fyrisån minskas – se hur det funkar

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala vatten har byggt en ny pilotanläggning där man testar att rena avloppsvattnet från olika läkemedel och PFOS med hjälp av en ovanlig kombination av reningsmetoder.

– Kungsängsverket är en av de första anläggningarna i Sverige som använder sig av den, säger Anna Maria Sundin, utvecklingsingenjör på Uppsala Vatten.

Metoden går ut på att rena avloppsvattnet med hjälp av aktivt kol följt av anjonbrytare. Steget blir det sista innan vattnet släpps ut i Fyrisån.

– Det här gör att vi kan minska utsläppen av läkemedelsrester och PFOS, säger Anna Maria Sundin.

Anna Maria leder projektet som nu går in i en ny fas. Tidigare har man testat metoden i mindre form – nu skalar man upp.

– Vi har byggt en helt ny, mer avancerad, pilotanläggning för att kunna utvärdera hur vi får ut mest av metoden.

Projektet är en del av en större ombyggnad av Kungsängsverket – där läkemedelsreningen är ett av de nya stegen som ska införas. Planen är att allt ska vara klart och i drift inom tio år.

I klippet ser du hur det funkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.